woensdag, augustus 18, 2004

Eviva el Presidente Hugo Chavez

Hugo Chavez won deze zondag het referendum over zijn aanblijven als president van Venezuela. De sympathieke links-populistische autocraat is een doorn in het oog van de CIA, die maar geld blijft weggooien in haar niet aflatende steun voor de oppositie. In 2002 legde die oppositie het land een aantal maand lam met massademonstraties en zelfs een tijdelijke afzetting van Chavez. Akkoord, een figuur die er een gewoonte van maakt om een uur of drie per dag vol te lullen in een "regeringsmededeling-vakantiepraatje" en nogal overduidelijk incompetente mensen benoemt in de olie-industrie lijkt al even erg als George W zelf. Maar is het in 's hemelsnaam de moeite om de nog onbekwamere geldelite van Venezuela (die de commerciële TV-stations controleren, zoals een zekere Berlusconi, Bush... dat ook doet) aan de macht te brengen in een land met democratische instellingen ? Dat Venezuela een democratie is wordt tussen haakjes geïllustreerd door het referendum van zondag. Het is waar dat Chavez de grondwet doodleuk is gaan vertimmeren en de president meer macht heeft gegeven. Maar je mag niet vergeten dat er in de helft van de ambtstermijn een mogelijkheid is voor de bevolking om een slechte leider af te voeren. Ik zie het Saddam toch niet direct doen.

Internationale waarnemers zien geen graten in de stembusgang, waarvan de uitslag in de lijn ligt van eerdere verdelingen van de publieke opinie. En kijk, maandag spreekt de oppositie over massale fraude en duiken "foto's" op van Chavistas die lustig knallen op demonstrerende anti-Chavistas. Dinsdag zijn de Verenigde Staten dus wel verplicht om de uitslag niet te erkennen... Hoe zielig kan je zijn, George ? Doe toch gewoon een invasie van Venezuela, maar bespaar ons dit gedoe. Empire building starts at home. Als je per se ergens de boel op stelten wil zetten, kan je dat ook in de eigen achtertuin doen. Het leger van Chavez zal niet erger te keer gaan dan dat van Saddam, je kan er naar olie gaan boren en dan wegtrekken uit de achtertuin van je Europese bondgenoten, die niet zullen aarzelen om je een volle C-130 met Brusselse Wafels van de Belgische luchtmacht na te sturen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En dank zij deze sympathieke links-populistische autocraat gaat het nu eindelijk ook met de vrijheid van meningsuiting de goede kant op in Venezuela.

Anoniem zei

Standaard, 19/09/20008:

Venezuela stuurt directeur HRW weg

Venezuela heeft donderdag mensenrechtenactivist José Miguel Vivanco het land uitgezet. Dat gebeurde na het verschijnen van een rapport waarin Human Rights Watch (HRW) zegt dat de mensenrechtensituatie in Venezuela onder president Hugo Chavez is verslechterd. Vivanco is directeur van de afdeling Amerika’s van HRW en het rapport werd donderdag door hem gepresenteerd.
"We staan niet toe dat een buitenlander hier naartoe komt om de waardigheid van Venezuela te bezoedelen", zei minister van buitenlandse zaken Nicolas Maduro. Volgens hem heeft Vivanco de Venezolaanse grondwet overtreden en zich op illegale wijze bemoeid met de binnenlandse aangelegenheden van het land.

Vivanco, een Chileen, werd donderdagavond op het vliegtuig gezet. Ook een onderdirecteur van HRW, de Amerikaan Daniel Wilkinson, werd op het vliegtuig gezet. Hij zou een stroman van de Amerikaanse regering zijn.

Bij de presentatie van het rapport zei Vivanco dat de regering-Chavez de democratie heeft verzwakt en dat de mensenrechten onder Chavez niet goed zijn gewaarborgd. Om zijn machtspositie te versterken zou Chavez proberen de oppositie buitenspel te zetten. De regeerstijl van Chavez wordt volgens HRW gekenmerkt door discriminatie op politieke gronden.

Chavez had al gedreigd dat buitenlanders die naar Venezuela komen ’om de regering te belasteren’ het land uitgezet zouden worden, maar tot nu toe was dat niet gebeurd.

Jaja, "eviva el Presidente Hugo Chavez" ...