zaterdag, augustus 27, 2005

Opnieuw auf Deutsch

Het interessante politieke nieuws blijft van bij de Oosterburen komen. Na de tv-verschijningen van Schröder en Merkel, nu de kop van Der Spiegel van (vorige week) maandag. Een hippe (C/K)arl Marx wijst met twee vingers van de rechterhand naar de hemel, onder de kop: "Ein gespenst kehrt Zurück; der neue Macht der Linken". Na een korte en door het niveau van ons middelbareschoolduits zeer moeizame verkenning in het leescafé van de Gentse bibliotheek en een passage langs de betere tijdschriftenhandel, belandde het blad prompt op onze tafel.
De interesse voor Marx en het wetenschappelijke socialisme schijnt in deze tijden van globalisering terug op te laaien. Links moet Vrijheid, Solidariteit en Emancipatie heroveren, aldus Müntefering, de voorzitter van de geteisterde SPD. Jongeren vragen zich af wat er mis loopt met het kapitalisme, aldus de bondskanselier. Ook niet-intellectuelen nemen Marx terug ter hand. Een meerderheid van de Duitsers vindt socialisme opnieuw een behartenswaardig idee, zij het verkeerd ten uitvoer gebracht in de DDR. De kritiek van Marx op het kapitalisme is volgens de helft van de respondenten van een DS-peiling, terecht. Twee derden kiest overigens voor een derde weg tussen kapitalisme en communisme...
Het kapitaal verplaatst zich tegenwoordig zonder veel obstakels vrij over de aardbol en zaait werkgelegenheid en werkloosheid waar het dat wil. Zou de Zusammenbruchs- of de Verellenderungstheorie die professor Doom ons uit de doeken deed toch vlees en bloed worden in de 21ste eeuw? Volgens Der Spiegel is het Communistisch Manifest nog steeds actueel: "es liest sich, as hätte Marx schon Hollywood, Jeans und Michael Jackson gekannt. Zwingend, sprachgewaltig, suggestiv, verkündiet es die Analyse der bestehenden und die Vision einer künftigen Gesellschaft, den Aug- und Abstieg des Burgertums und den Sieg des Proletariats". Marx, gewoon "unvergänklich"?

Voor de rest levert Der Spiegel de resultaten van haar eigen peiling. Populairste politicus van Duitsland: Horst Köhler (president), voor Joschka Fischer en Angela Merkel. Schröder moet Otto Schilly, Horst Seehofer (wie?), Wolfgang Schäuble en Friedrich Merz (wie?) laten voorgaan. CDU 42, SPD 30, PDS 10, Groenen 8, FDP 7 procent van de stemmen. Met andere woorden: 49 rechts - 48 links. Spannend dus. Het volk gelooft overigens niet dat Angela Merkel de steun heeft van de CSU van Stoiber.

Geen opmerkingen: