dinsdag, augustus 09, 2005

Paus lokt jongeren met aflaten

Je houdt het niet voor mogelijk, maar Benedictus XVI lijkt vastberaden zijn naam te maken in het rijtje van de Piusen. Recentste "straffe stoot" van de kerkvader: wie naar de wereldjongerendagen (de naam alleen al) in Keulen trekt, krijgt er een al dan niet volledige aflaat bovenop. Voor wie denkt dat deze laat-middeleeuwse prullen enkel dienen om korting te geven op de vagevuurjaren, de dingen geven nu enkel nog recht op een vermindering van kerkelijke boetes. Blijkbaar is de heilige vader tot het inzicht gekomen dat men zich niet kan sterkmaken voor de heilige Petrus. Al wie ooit op de zwarte lijst van de ene, heiligmakende en ondeelbare Kerk van Rome is terechtgekomen, spoed u naar Keulen. De glorie van de eeuwige schijnheiligheid wacht! In ruil voor een week lof aan de heer en zijn meest directe vertegenwoordiger op aarde, kan geen sterveling u wat maken. Bron: De Morgen van vandaag (mét een reactie van... Rik Torfs!).

(edit: om volledig te zijn, "laat"-middeleeuws is niet helemaal correct. Urbanus II gebruikte de techniek al op het concilie van Clermont - 1095 - om zoveel mogelijk milites christi naar het heilig land te lokken om daar ongelovigen ipv belastingplichtige christenen de kop in de slaan. De praktijk schijnt te stammen uit laat-antieke keizerlijke gebruiken om misdadigers gratie te verlenen n.a.v. belangrijke feestelijkheden... -zoals Dutroux ooit eens strafvermindering heeft gekregen bij een van de troonsbestijgingsverjaardagen van koning Boudewijn.)

4 opmerkingen:

johan zei

Ik dacht iets interessants gevonden te hebben maar dit is het zeker niet! Iemand die beweert democratisch en vredelievend te zijn maar die wel de grootste godsdienst zit uit te lachen.

Getuigt van heel weinig intelligentie en volwassenheid...

Frederik Dhondt zei

beste toon, wie zou durven beweren dat ik de kerk van rome belachelijk maak ? Ik dacht dat Ratzinger daar niet representatief voor was.

johan zei

Voor wie is Benedictus niet representatief?
Weet jij eigenlijk wel iets over de kerk en het katholieke geloof?

Me dunkt dat jij weer zo een puber bent die eens stoer wilt doen via een blog site.

Frederik Dhondt zei

Note taken.