maandag, april 10, 2006

Patrikske

U haalt deze ochtend De Morgen uit de bus, en wat ziet u? De wereld wordt verblijd met krasse uitspraken van het Orakel uit Laakdal. Patrik l’Invincible Vankrunkelsven. Patrik wie? Goede vraag. Uit angst om in de totale vergetelheid te verzeilen, moet de ex-Volksunievoorman (sinds een respectabel aantal jaren lid van de VLD) af en toe zijn stem verheffen. Helaas gebeurt dit met bitter weinig consequentie. Eerder kwam hij met veel genoegen het cordon sanitaire afschieten, om eraan toe te voegen dat hij zélf nooit in coalitie zou gaan met die verfoeilijke Blokkers (De Morgen 28 december 2004). Van politieke moed gesproken. Het Blok heeft te veel stemmen. Dat komt ervan, als ze niet meebesturen. De "democratische" partijen moeten maar eens laten zien dat ze echt democratisch zijn. Ik, coalitie met het Blok? Allez, je weet toch dat met die mensen niet te werken valt… Eigen gemeente eerst!

Vandaag heeft hij het over het voortbestaan van Paars. Alsof een senator met 52 000 voorkeurstemmen op de (nationale) opvolgerslijst daar een beslissende stem in heeft, denkt u dan. Denkt u zeer juist. Dat hij er allemaal niet veel aan te zeggen heeft, blijkt vooral uit de opeenstapeling van plattitudes waarmee hij denkt zijn baanbrekend standpunt te ondersteunen. Jongens toch. Alsof we het niet allemaal honderdduizend keer gehoord hadden. “De partijen zijn uitgekeken op elkaar” “in 1999 was er veel geld” “’t was alleen maar omdat de CVP er niet bij was” “deze regering blijft geen 20 jaar standhouden” “op ethische dossiers hebben we het nu wel gehad” en vooral, als klap op de vuurpijl “we gaan naar een andere coalitie, dat is zeker, waarschijnlijk een tripartite”

Hallo! Mijnheer Vankrunkelsven? “Patrikske” leest blijkbaar vlijtig de krantencommentaren. Die al drie jaar aan een stuk de val van de regering voorspellen. Als hij niet oppast, wordt hij binnenkort “Le Simple de Laakdal” – om de bijnaam van een ander politicus in een van de meest gevreesde Wetstraatcolumns te gebruiken.

Het is maar de vraag wat senator Vankrunkelsven voorstelt binnen zijn partij. Hij kan zich duidelijk niet vinden in de lijn-Dedecker. Hij stemde voor het migrantenstemrecht. Mooi zo. Hij is tegen het cordon sanitaire. Hij trok aan de kar voor de ethische dossiers in de Senaat. Nu de kranten de uitbreiding van euthanasie naar minderjarigen en dementerenden lauw onthalen, is dat plots gedaan. Hij is de vader van het transparantievoorstel rond vergoedingen van bedrijfsleiders. Voor de vakantie gekelderd door het afhaken van – ironie o ironie- het Vlaams Belang. Probeerde zich interessant te maken door half voor én half tegen het adoptierecht voor holebi's te zijn (apart wel, samen niet...). Niemand luistert naar hem. En hij zegt toch zo graag zijn mening. Waar kan hij eigenlijk beter zitten, dan bij de VLD van Bart Somers, Jean-Marie Dedecker en Patricia Ceysens?

1 opmerking:

S- zei

Ooit één van mijn favo politici, sinds een tijdje zowat de democratische senator die ik het minst kan hebben. Wat is er in godsnaam met die vent gebeurt opdat hij - een aantal jaar geleden nog serieus progressief bij ID21 en al - nu in sommige dossiers zo de verzuurde aap moet liggen uithangen? Is het misschien omdat hij anders vreest zijn enige achterban, die paar huisartsen, te verliezen?

Zelden zo ontgoocheld geweest in een politicus...

S-