zondag, april 16, 2006

petitietijd...

Nog eentje om te tekenen, en eentje dat zeker de moeite loont: www.geencensuur.org. Waarover gaat het? Een militant van de communistische PVDA deelt pamfletjes uit aan de deur van het Antwerpse filiaal van de multinational BASF. De directie heeft dat niet graag, en sleurt hem voor de rechter voor laster en eerroof. Los van de ietwat overdreven geëxalteerde teneur van de begeleidende tekst ("het patronaat wil de informatiestroom naar de werknemers monopoliseren"), vind ik dit inderdaad een brug te ver. Je kan de vrije doorgang tot je onderneming willen vrijwaren. Je kan een staking doen breken om bestellingen af te werken. Volledig akkoord. Maar je kan niet beletten dat je werknemers pamfletten van eender wie krijgen toegestopt en het recht hebben om die te lezen. In België bestaat vrijheid van vereniging en vrijheid van meningsuiting. En er bestaat geen enkele reden waarom een particulier het recht van een andere zou kunnen beknotten omdat hij hem toevallig te werk stelt. Ik hoop dat de rechtbank dan ook de Grondwet respecteert en de arme man vrijuit laat gaan.

4 opmerkingen:

Peter zei

Allé allé zeg: die kerel wordt voor de rechter gedaagd wegens "laster en eerroof", niet omwille van het uitdelen van pamfletten an sich, maar om de inhoud. De inhoud zou op het randje liggen van de vrije meningsuiting, of er net over. Als er sprake is van laster en eerroof, dan moet de rechter daar over oordelen.

Frederik Dhondt zei

Uiteraard dat de rechter erover moet oordelen of er sprake is van laster. Toch vind ik het zeer vreemd dat een bedrijf iemand van laster beticht op basis van politieke pamfletten. Voor deze categorie zou het net veel moeilijker moeten zijn om dit te kunnen aantonen (de racismewet buiten beschouwing gelaten). Dus: om als laster in aanmerking te komen, zou het al heel erg moeten zijn. Als het bedrijf daar al iemand voor dagvaardt, moet het sterk in zijn schoenen staan. En ik het is maar de vraag of dit het geval is...

Peter zei

Wie zegt er dat het op basis van "politieke pamfletten" is? Die kerel heeft uiteraard zijn ideologie die hij wil verspreiden, maar als je op www.geencensuur.be kijkt, zie je dat hij oa pamfletten over de veiligheid van de werknemers uitdeelde. Wat als daar pertinente leugens in staan? Pure laster en niet zozeer politiek als je 't mij vraagt. Iedereen heeft bij mijn weten nog altijd de vrijheid om zijn/haar politieke ideologie uit te dragen en zal daar niet voor aangepakt worden voor zover men binnen de grenzen van het aanvaardbare (geen rascisme, laster, eerroof,...) blijft. Dergelijke petitie die pleit voor het stopzetten van de vervolging is dan ook complete zever: laat het gerecht haar werk doen zoals het hoort. Als die jongen niets misdaan heeft, zal em daar ook geen last van hebben en kan hij misschien zelfs een schadevergoeding of zo eisen van BASF.

En dan nog de tweede eis van de petitie: onder het mom van het uitdragen van een politieke boodschap, zouden laster en stalking ed moeten geschrapt worden? Komaan zeg, da's echt beneden alle peil, als je 't mij vraagt. Ik had echt niet verwacht dat je zoiets zou tekenen hoor. Moet men rascisme en discriminatie ook ongestraft laten als het om het uitdragen van een politieke boodschap gaat?

Frederik Dhondt zei

Tjah, je moet lezen wat er staat, Peter. Ik zou niet graag hebben dat hier een precedent wordt geschapen, waarmee andere werkgevers kunnen dreigen om politieke actie aan hun bedrijf te weigeren. Het is ook maar de vraag of je de verspreider van lasterlijke literatuur moet aanpakken, dan wel de auteur. Je kan mensen ook gewoon afdreigen met een klacht, als ze maar van een voldoende groot advocatenkantoor komt...