maandag, juli 31, 2006

Louis Michel in De Morgen

Uit het interview op p.11 van De Morgen vandaag:
(na een heel stuk over Congo en Libanon, waagt de EU-commissaris zich aan uitspraken over de binnenlandse politiek)

Om af te sluiten: een korte vraag, dicht bij huis. In wie hebt u het meeste vertrouwen, in Elio Di Rupo of in Yves Leterme?

"(lacht) Ik ken Di Rupo. Leterme ken ik... minder. Maar ik heb alleen vertrouwen in Verhofstadt en Reynders."

Wie wordt dan de volgende premier?

"Verhofstadt. Hij is absoluut de man die België nodig heeft."

De VLD scoort wel abominabel in de peilingen.

"Als Verhofstadt campagne begint te voeren zal hij dat wel oplossen. Drie weken geleden was ik zeer verwonderd toen ik een expert van Microsoft op CNN hoorde verkondigen dat België, naast India en Ierland, het land is met de beste jobvoorwaarden. Ik verkondig dat niet omdat hij een goede vriend is. Hij is een breekpunt in de Belgische politiek."

Misschien scoort hij wel in het buitenland, maar in het binnenland loopt paars op zijn laatste benen.

"Paars, paars, paars. Het gaat niet zo slecht. Verhofstadt heeft de socialisten doen aanvaarden dat competitiviteit een parameter is en daarin is hij geslaagd zonder ouderwetse maatregelen te nemen tegen de arbeiders. En vandaag hebben wij een modern, economisch apparaat. Hij heeft ook het stof gezogen uit de oude, morele beginselen van dit land."

Komt er een tripartite?

"Paars zal verder gaan. De tijd voor een andere coalitie op federaal vlak is nog niet gekomen. Zij moet kunnen profiteren van de zeer moeilijke beslissingen die zij heeft genomen. In 1999 was het tijd voor een paarse coalitie. Eigenlijk hebben wij één basiswaarde gemeen: moderniteit. We zijn niet bang voor de toekomst of voor hervormingen, wat wel het geval is bij de christendemocraten. Maar ik verwijt hen dat niet, ze zijn altijd zo geweest."

Sommige delen van de PS zijn nochtans niet hypermodern te noemen.

"U hebt gelijk. We hadden nog beter gescoord als de PS moderner zou zijn. Maar niet de hele PS is archaïsch. Het gerecht doet nu zijn werk."

Zal de MR de vruchten plukken van de schandalen bij de PS?

"De MR heeft dat niet nodig. Mijn partij werkt zeer goed, volgt een duidelijke lijn, die Reynders heeft uitgezet. De partij zal scoren op het imago van Reynders."

De belastinghervorming, Tax-on-web, het loopt nochtans niet van een leien dakje.

"Louter technische problemen, prullerij, die niks te maken hebben met de politiek. Als dat het enige is wat de regering te verwijten valt, ben ik zeker dat Verhofstadt de volgende premier wordt."

De laatste keer dat Michel zoiets gedaan heeft, was in 2004. No need to say wat de verkiezingsuitslag toen gegeven heeft :). Let overigens op het "mijn" partij over de MR.

Geen opmerkingen: