donderdag, augustus 10, 2006

De wereld volgens Freddy Van Gaever

Van Gaever (VB): 'Pak werklozen uitkering af' door Gorik Van holen

Als het aan Freddy Van Gaever (VB) lag, kregen werkloze schoolverlaters geen euro: 'Als 16-jarige kun je een stiel leren waar veel werk in is'

Brussel l Als Freddy Van Gaever, Vlaams volksvertegenwoordiger voor het Vlaams Belang, het ooit voor het zeggen krijgt, verliest elke werkloze na vier maanden zijn uitkering. 'Dan nog geen werk hebben is een teken dat je niet wilt werken', zegt de VB'er in een interview met twee studenten.

Het gebeurt zelden dat de extreem rechtse partij zich uitspreekt over sociaal-economische thema's als werkloosheidsuitkeringen. Het VB werpt zich graag op als de beschermer van de kleine man, maar tegelijk hangt de partij ultraliberale economische denkbeelden aan waarin weinig plaats is voor diezelfde kleine man. De spreidstand wordt zo vaak mogelijk verdoezeld.

In een interview met Berber Verpoest en Pieter-Jan Otten van de Arteveldehogeschool in Gent, opgepikt door de onafhankelijke nieuwssite indymedia.be, laat Vlaams Parlementslid Freddy Van Gaever wel het achterste van zijn tong zien.


"Ik ken geen enkele werkloze die eerlijk is, zijn best doet en niet aan een job geraakt", zegt hij. "Ik ben tegen dopgeld als dat een permanent karakter aanneemt. Het is inderdaad mogelijk dat je van de ene dag op de andere je job verliest zonder dat je daar iets aan kunt doen. Als dat het geval is, ben ik voor solidariteit en naastenliefde en dan zijn wij er voor u. De eerste maand krijg je 100 procent van je loon verder uitbetaald. Het kan zijn dat je tegenslag hebt, dus betaalt de samenleving de tweede maand nog 75 procent van het oorspronkelijke loon. De maand daarna nog 50 procent. De vierde maand nog 25 procent en daarna is het gedaan." Schoolverlaters die geen job vinden, krijgen van Van Gaever geen euro. "Als 16-jarige kun je een

stiel leren waar nog veel werk in is."

Ook met de vakbonden loopt de VB'er niet hoog op. Liefst van al zou hij ze afschaffen, omdat "de vakbond meer met gangsterisme te maken heeft dan met solidariteit. Ze verdedigen enkel nog de bandieten." Een eigen VB-vakbond oprichten is een andere optie. "Ik zou de profiteurs en de dieven niet verdedigen. Iedereen zou dan weten dat, als je iemand van mijn vakbond aanneemt, je een goede in handen hebt."

Van Gaever was de eerste bekende zakenman die zich openlijk tot het VB bekeerde. Drie jaar geleden trad hij zelf toe tot de partij, al financierde hij ze naar eigen zeggen al van in het begin. "Bijna alle prijzen die op de eerste bals van het Vlaams Blok werden uitgedeeld, kwamen van mij."

(GoV)

Publicatiedatum : DM, 2006-08-10
Sectie : Cultuur & wetenschap

Verdere commentaar lijkt overbodig...

1 opmerking:

Anoniem zei

Eindelijk eens een VB'er die wat verstandige praat uitkraamt. Zo zouden er meer moeten zijn...