zondag, augustus 06, 2006

Hugo Schiltz overleden

Onverwacht overleden: Hugo Schiltz. Zie onderstaande voor de verwezenlijkingen van de man. Altijd al een dubbel gevoel gehad bij hem. Een gematigd vlaams-nationalist en een heel redelijk iemand, maar zeer vreemde uitspraken over de collaboratie ("wir haben es nicht gewusst"). Het is maar de vraag wat er nu met zijn mémoires gaat gebeuren. Op een debat in de paasvakantie (n.a.v. die van Wilfried Martens) gaf hij aan dat o.a. prof. Bruno De Wever (Nieuwste Geschiedenis UGent; grote specialist van het VNV) met het project belast was. Hopelijk heeft hij de tijd gevonden om alles op papier te zetten. Niet alleen over het oorlogsverleden, natuurlijk, maar ook over de staatshervorming. En de volledige "ware toedracht" van de jaren 70-80. Want hoe dichter de hoofdrolspelers in die zaak hun einde zien naderen (Martens...), hoe "openhartiger" men wordt met de "echte" verklaringen voor toch wel enorm belangwekkende zaken voor de morfologie en structuur van België.


De Standaard Online
zondag 06 augustus 2006 | Bron: belga

Hugo Schiltz overleden

© WIM DANEELS

BRUSSEL - Vlaams politicus Hugo Schiltz is zaterdagavond overleden in het Universitaire Ziekenhuis van Antwerpen. Dat meldt zijn familie. De oud-voorzitter van de Volksunie werd 78.

De Vlaams-nationalistische politicus stampte dit jaar nog een nieuw advocatenkantoor uit de grond, samen met drie confrators. ,,Ik heb een ijzersterke gezondheid'', zei hij in mei nog in De Standaard. Nog geen drie maanden later is hij na een korte ziekte overleden.

Schiltz werd op 27 oktober 1927 geboren in Borsbeek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij lid van de Nationaal-Socialistische Jeugd Vlaanderen (NSJV). Zijn broer vocht aan het Oostfront. Na de oorlog belandde hij enkele maanden in de gevangenis. Daarna studeerde hij rechten en economie in Leuven.

In 1953 vestigde Schiltz zich in Antwerpen als advocaat. Vijf jaar later werd hij er gemeenteraadslid.

In 1963 sloot hij zich aan bij de Volksunie. Hij werd Kamerlid (1965-1991) en senator (1992-1995). Van 1975 tot 1997 was hij voorzitter.

Egmontpact

Hij koos bewust voor deelname aan de macht en was bereid compromissen te sluiten, tot groot ongenoegen van de traditionele rechtse Vlaams-nationalisten. In 1978 stapte Schiltz met zijn partij in de regering om het Egmontpact over de nieuwe staatshervorming uit te voeren. In het najaar van 1978 liep het pact op de klippen en leed de VU een zware verkiezingsnederlaag. Schiltz werd verantwoordelijk geacht en in 1979 nam hij ontslag als partijvoorzitter.

In de tweede helft van de jaren 1980 werd hij samen met Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene een van de grote architecten van het gefederaliseerde België In 1995 werd hij minister van Staat.

Advocatuur

Begin 2001 stapte hij uit de actieve politiek en lanceerde hij zich opnieuw in de advocatuur. Hij was eerst actief bij Ernst & Young en Peeters Advocaten, waarna hij samen met het voormalige hoofd van de juridische dienst van Boelwerf, Guido Verschroeven, Laurius stichtte. Het kantoor is er nu in geslaagd drie senior advocaten los te weken bij Baker & McKenzie.

,,De enige manier voor een oude man om braaf te blijven, is hard werken'' zei Schiltz enkele jaren geleden in een gesprek met Gazet Van Antwerpen. ,,Ik ben nog steeds nieuwsgierig naar wat er in de wereld, in het land en in deze stad gebeurt. En ik voel me verantwoordelijk voor de mensen die ik in de advocatuur heb geïntroduceerd.''

,,Wat we samen hebben verwezenlijkt, mag niet verwateren. Dat geldt ook voor de politiek. Het lot heeft mij gezegend met gezondheid en talent, en in ruil daarvoor wil ik een bijdrage aan de gemeenschap blijven leveren. Misschien is het ook wel een soort kwajongensachtige revanche op iedereen die mij politiek dood heeft verklaard.''

llc

Geen opmerkingen: