maandag, september 18, 2006

Eerste huisbezoeken achter de rug

Vandaag is even uitblaasdag na de eerste duizend Zingemse huizen. Je staat er van te kijken hoeveel je met een gemotiveerde groep van 17 kan afleggen op drie dagen. Ik heb stilaan alle mogelijke combinaties van voordeuren, bellen en brievenbussen voor mijn neus gehad, met een dito variatie aan bewoners. Zingem-centrum is nagenoeg volledig uitgekamd. Wat we nog niet gedaan hebben, volgt dinsdag.

Mensen reageren overwegend positief op wat we te vertellen hebben. Af en toe brengt iemand een punt te berde dat iets gevoeliger ligt, maar daar dienen huisbezoeken dan ook voor. Je komt te weten wat bij mensen leeft en wat ze belangrijk vinden. Of dat nu over openbare werken, verkeersveiligheid (opvallend veel mensen die iets te zeggen hebben over een gebrek aan fietspaden of overdreven snelheid) of cultuurbeleid gaat.

De campagnetrein dendert wel vrij snel door de straten. Veel stilstaan is er niet echt bij. Wat ook logisch is, met bijna 3.000 huizen voor de boeg. Hoe graag onze kandidaten het ook anders zouden willen, er kan nergens gestopt worden om "enen te drinken" :). Ondanks een zeker gebrek aan "wortels" in Zingem, hadden heel wat mensen een paar weekends geleden toch nog goed genoeg naar het VRT-journaal gekeken om uw dienaar te herkennen. Zo zie je maar, hoe een halve minuut toeval al "iets" kan veranderen.

Het moet ook wel een vreemd gezicht zijn om een groepje mensen in shirts met rugnummers en SAMEN-logo's, met stapels programmaboekjes onder de arm door je straat te zien trekken en als gek naar een volgende brievenbus te zien hollen. Op een zonnige namiddag als gisteren waren dan ook veel mensen "niet thuis". De "bende van 17" trekt er ook niet alleen op uit, maar heeft een kleine karavaan mee. We worden geëscorteerd door het busje van Hans Heyse -dat met loeiende luidsprekers onze komst aankondigt- en de duchtig met oranje "stem SAMEN lijst 8"-A4'tjes beplakte auto van Paul Nachtergaele, die ons telkens de juiste straat in sturen of ons volgepropt van de ene wijk naar de andere vervoeren.

Dat we een lijstnummer gekregen hebben, was ik vergeten vermelden op deze blog. Het is dus 8 geworden, vlak na het laatste "nationale" lijstnummer 7 (cd&v). Dat betekent ook dat de definitieve lijsten gekend zijn. Vorige zondag was nog te horen dat Piet Declercq (nummer 10 op de VLD-lijst in 1994) het alleen zou proberen. Even later trok hij zich terug. Het zal dus tussen SAMEN en VLD gaan. Onze collega's van de vld hebben intussen al hard hun best gedaan om de gemeentelijke aanplakborden vol te hangen met zestien onherkenbare en 1 grote kop. De SAMEN-groepsfoto's volgen deze week nog wel.

Geen opmerkingen: