vrijdag, september 22, 2006

Gunfight at VLD Corral

Uit DM vandaag:

'Gunfight at VLD Corral'
door Walter Pauli

Wie de media volgt, zou denken dat de Wetstraat een hoogdag beleeft. Regeringscrisis! Een minister in problemen! Het is de zoveelste uiting van de hypergevoeligheid in Vlaanderen voor het veiligheidsthema. Al roept het vragen op waarom de VLD veertien dagen voor de verkiezingen voor de openlijke clash kiest.
Voor het goede begrip: ook de PS gaat niet vrijuit. Onkelinx is niet de superminister waarvoor ze doorgaat. Als minister-president van de Franse Gemeenschapsregering werkte ze van februari tot mei 1996 de langste en bitterste onderwijsstaking ooit op, en ze miste het politieke talent die op een redelijke termijn te laten beëindigen. Als federaal minister van Arbeid (1999-2003) slaagde ze erin zelfs de vakbonden klem te rijden met een star en uit Frankrijk gestolen discours over de 35-urenweek. En nu, als vicepremier en minister van Justitie, is ze een zwakke schakel in Verhofstadt II.
Hoe legitiem politieke meningsverschillen over veiligheid ook zijn, wat Onkelinx vandaag overkomt, is bizar. VLD-voorzitter Bart Somers jaagt haar op over een Albanese boef die wellicht even in België heeft verbleven. Bart Somers moet zich wel een tweede Tony Van Parys voelen, de kortstondige ex-minister van Justitie die al zeven jaar doet alsof dit land extreem onveilig is. In werkelijkheid speelt Van Parys voortdurend de rol van Gert Steegmans voor Philip Dewinter. (Wie Steegmans is? Dat Van Parys even Leterme belt.)
Sinds deze week imiteert de VLD-voorzitter die nukkige CD&V-has been. Gekweld door slechte peilingen, opgejaagd door de nakende gemeenteraadsverkiezingen, nerveus van de concurrentie van het VB, maakt Somers een zaak van het schandaal-Hoxha. De modale Vlaming interesseert het nauwelijks, maar Somers loopt met een als gek rinkelende wekker rond: "Wakker worden, het land is onveilig!" De VLD is niet de partij van de veiligheid, hij rijdt dus voor een concurrent.
Guy Verhofstadt en Bart Somers zouden een hoofdrol kunnen opeisen in een remake van Gunfight at the OK Corral, in plaats van Burt Lancaster en Kirk Douglas, de verfilming van een van de bloederigste en dwaaste episodes uit het Wilde Westen. De Earpbroers willen afrekenen met de concurrentie, maar zorgen vooral in eigen rangen voor doden en veel bloed.
Dat riskeert degene die ineens begint te schieten: bloed. Nadat hun vriend Karel De Gucht met een ongeëvenaard talent de VLD zover had gebracht dat alle protagonisten elkaar naar het leven staan, schrijven ze aan een sequel voor de federale regering. Al heten mogelijke slachtoffers: VLD, Guy Verhofstadt, en al op 8 oktober Bart Somers zelf, maar dat deert hen niet: ze willen wild rondschieten.
Wie wordt daar beter van? Zeker die VLD'ers niet. Begin september liet Actua-TV Somers debatteren met zijn Mechelse uitdager Caroline Gennez. Somers deed lacherig over die "inwijkelinge" uit Sint-Truiden en voelde zich de gemakkelijke winnaar. Tot het publiek een overwinnaar moest aanduiden: 55 procent voor Gennez tegen amper 45 procent voor Somers...
Zowel Guy Verhofstadt als Bart Somers vechten momenteel voor hun eigen overleven. Ook al vinden ze dat ze het recht hebben om te schieten, ze moeten daarom nog niet. Intussen zouden ze toch moeten weten dat wie een bloedbad aanricht, de kiezer doorgaans niet overtuigt, maar op de vlucht jaagt.

Geen opmerkingen: