woensdag, september 20, 2006

Laurette (bis)

Mooie analyse in DM vandaag. Het is natuurlijk maar de vraag of de insinuaties over Antwerpen kloppen. DS meldde echter dat P-G Dekkers en Procureur Van Lijsebeth op het matje zijn geroepen bij Cassatie, dus het zou wel kunnen kloppen dat er iets verkeerd zit.

Stilletjes verzuipen in de kikkerpoel Justitie
door Liesbeth Van Impe

Waarom Onkelinx van het ene incident naar het andere sukkelt
De geblinddoekte Dame Justitia mag dan symbool staan voor onpartijdigheid, de blinde vlekken van justitieminister Laurette Onkelinx (PS) breken haar in de politiek steeds zuurder op. Vandaag mag Onkelinx zich nog maar eens komen verantwoorden voor de Kamercommissie Justitie, terwijl die eigenlijk nog altijd in reces is. Intussen rijst ook de vraag hoe onpartijdig het justitieel apparaat eigenlijk is.

Door Liesbeth Van Impe

De agenda van de kamercommissie leest als een inventaris van alles wat deze zomer verkeerd liep en waarvoor Onkelinx nog niét naar het parlement geroepen werd. Er zijn vragen over het voetbaluitstapje van Mariusz O., de vermeende mededader in de moord op Joe Van Holsbeeck. Er zijn vragen over het beleid inzake seksuele delinquenten, opnieuw in de belangstelling sinds de moord op Stacy en Nathalie. Ook het dossier van de DHKP-C-woordvoerder Kimyongur zal ter sprake komen.
Bovenal zal er massale persbelangstelling zijn voor wat Onkelinx te vertellen heeft over de vrijlating en mogelijke terugkeer van topgangster Victor Hoxha. En er waren al interpellaties over de zaak-Kaplan Murat en de Great Escape in Dendermonde. Is Onkelinx het slachtoffer van ongelukkig toeval, machinaties vanuit de magistratuur of moet ze de hand in eigen boezem steken? Handleiding bij een rampendepartement.
"Het is mijn intieme overtuiging dat Onkelinx in de zaak-Hoxha een loer van formaat gedraaid is door het parket in Antwerpen." Aan het woord is een insider, die nochtans niet tot de omgeving van Onkelinx behoort. "Je kunt toch ernstige vragen stellen bij het positief advies van het parket-generaal over de vrijlating, na negatieve adviezen van Brussel en Antwerpen", zegt een andere justitiespecialist.


"En hoe kan het dat een fax van de administratie, met de boodschap dat Hoxha de rest van zijn straf moet uitzitten als hij gearresteerd wordt, naar het parket-generaal gestuurd wordt, maar niet tot bij de procureur des Konings geraakt? Die dan even later een persconferentie organiseert omdat hij geen duidelijkheid krijgt?" Het feit dat een dergelijke persconferentie überhaupt gehouden wordt, doet trouwens ook de wenkbrauwen fronsen.
Parketwoordvoerster Dominique Reyniers wilde gisteren niet op de beschuldigingen reageren, al verdedigt ze haar recht om die bewuste persconferentie te houden. Maar uit alles blijkt dat het parket in Antwerpen een krabbenmand is. Procureur des Konings Bart Van Lijsebeth en procureur-generaal Christine Dekkers dragen beiden een CD&V-stempel, Van Lijsebeth heeft bovendien volgens eensluidende bronnen een rechtstreekse lijn met CD&V-Kamerlid Tony Van Parys, die zich de voorbije maanden tot kwelduivel van Onkelinx en ster van de justitie-incidenten ontpopte."Er is hier een vuil spel gespeeld, zoveel is duidelijk", klinkt het, waarbij vooral naar Dekkers gewezen wordt voor de machinaties en naar Van Lijsebeth voor het pr-aspect, al is het onwaarschijnlijk dat de twee ook echt samengewerkt hebben.
Nu is Onkelinx niet de eerste die haar tanden stukbijt op Justitie. "Iedereen die op Justitie naar de kern van het verhaal wil gaan, iedereen die aan de boom schudt, botst op enorme weerstanden", zegt een specialist. "Dat zal zelfs Van Parys off the record toegeven."
Conservatisme, strikte hiërarchieën en, tenminste volgens iedereen die geen CD&V-stempel draagt, een zware dominantie van oude CVP-benoemingen, het leidt vaak tot immobilisme, waar geen enkel beleidsplan iets aan verandert. "Iedere nieuwe minister begint met welwillende, en eigenlijk te zachte dialoog. Om vervolgens volledig gecrispeerd te geraken", luidt het. "De magistratuur is ook veranderingsmoe, zeker als de minister aan steekvlampolitiek begint te doen", klinkt het ook begrijpender. Justitie staat in de belangstelling en dan is elk incident snel een grote ramp.
Veiligheidsbeleid is om verschillende redenen een uiterst gevoelig thema, vooral in Vlaanderen. "Als er elke kilometer een flitscamera staat, dan willen mensen dat ook zwaardere criminaliteit behoorlijk bestraft wordt." De "Germaanse geest", die meer op law and order gesteld is dan zijn Latijnse variant, wordt er ook wel eens bijgehaald. Of de media, die steeds meer over Justitie gingen berichten en als gigantische spot werken. En, natuurlijk, het feit dat het VB van op de zijlijn altijd toekijkt en zelfs vandaar doelpunten scoort.
Wie daar het zenuwachtigst van wordt, is onmiskenbaar de VLD. De partij kijkt naar het VB op de extreme rechterflank, ze kijkt naar Onkelinx ver ter linkerzijde en voelt bij elk incident de grond onder haar voeten wegzakken. De affaire-Hoxha moet de grote krachtmeting worden. Niet omdat Onkelinx een fout gemaakt heeft, dat heeft geen enkele liberaal gezegd. Maar omdat ze met haar beleid én met haar uitleg als het fout gaat, de VLD in de problemen brengt. Onkelinx is een politiek probleem, met andere woorden, er is in de paarse ploeg geen consensus meer over wat een goed justitiebeleid is. Onkelinx kan vandaag kiezen tussen buigen of barsten.
En dan is er Onkelinx zelf. Koppig van zich afbijtend zodra ze onder vuur ligt. Principiële argumenten aanvoerend als de bezwaren van politieke aard zijn. Onvermurwbaar, maar na een incidentrijke zomer ontegensprekelijk kwetsbaar geworden. En dat op een departement dat de erfenis van decennia verwaarlozing nog altijd torst. Volgens insiders was een van de belangrijkste redenen om Hoxha vrij te laten dat het gevangenispersoneel hem niet meer aankon en druk uitoefende. Uitwijzing als lapmiddel voor onmacht, verpakt in een omstandige uitleg.
Maar de kritiek gaat dieper dan alleen de fameuze "verkeerde communicatie". Een criticus: "Eigenlijk moet iemand fulltime justitieminister zijn, liefst nog wat in de luwte van de Wetstraat. Maar Onkelinx is ook vicepremier en ze staat dus volop in elke politieke storm. Dan kun je niet meer elk dossier opvolgen, dan gebeuren er ongelukken."
Of nog: "Magistraten zijn geen makkelijke mensen en ook zij weten dat ze eigenlijk niet voldoende tijd aan haar departement kan spenderen. Dat ondergraaft haar positie. Op een post met zoveel potentiële bananenschillen is dat uiterst gevaarlijk. Want als het fout gaat, kun je alleen op je opgebouwde goodwill terugvallen."
Het gevolg voor Onkelinx vandaag is enorm. "Intussen zit ze in een situatie dat elk incident, of ze nu gelijk had of niet, of ze er nu iets mee te maken had of niet, haar ongelooflijk beschadigt."

Who will tell? Ik wacht geïnteresseerd op de kamercommissie.

Geen opmerkingen: