donderdag, september 21, 2006

Regeringscrisis
Het verhaal-Onkelinx kreeg vanavond een zeer verrassende staart. De VLD weigert het vertrouwen in de minister van Justitie, tot ze belooft geen "zware criminelen meer vervroegd vrij te laten". Dit in afwachting van de in werkingtreding van de wet op de strafuitvoeringsrechtbanken. Dit is een hele zware geste, die nota bene van de VLD totaal onverwacht komt. Geen enkele regeringspartij lijkt baat te hebben bij vervroegde verkiezingen, maar de Vlaamse liberalen nog het minst van allemaal. Een misnoegde voorzitter Somers (Guy V.?) ziet het imago van de regering de dieperik ingaan met de al dan niet terechte kritiek op Laurette.

Waar men tot nu toe kon aannemen dat Onkelinx een dermate vitale pijler voor de PS en meteen de federale regering is, dat haar ontslag meteen het einde van de regering betekent, valt af te wachten wat de komende dagen zullen brengen. Als de logica gevolgd wordt, weigert Laurette te buigen voor de premier. De minister vindt immers dat ze geen fout heeft gemaakt en legt de schuld in de zaak-Hoxha bij het parket van Antwerpen, dat met tegenstrijdige adviezen kwam. Vervelend voor Onkelinx is dat ze ook vanuit Franstalige hoek onder vuur wordt genomen. Ecolo verwijt haar de Kamer voor te liegen in de zaak van de Turkse uitlevering met Nederland (details: zie kranten). Marie Nagy haalde in elk geval het RTBf-journaal ermee. Laurette aangeschoten wild?

Een val van de regering komt altijd onverwacht, maar dit keer zit het er misschien wel in. Als de PS er de stekker uittrekt, is het gedaan. En de VLD krijgt meteen een eervolle uitweg. In een dergelijke sfeer van wantrouwen lijkt het onmogelijk dat men in het kernkabinet met Onkelinx nog oplossingen vindt voor bijvoorbeeld het Competitiviteitsvraagstuk.

Voor de volgende uren zijn er vier opties:

1. Onkelinx plooit. Zéér onwaarschijnlijk.

2. De VLD plooit. Gezichtsverlies gegarandeerd. Bye bye gemeenteraadsverkiezingen. Exit Bart Somers in Mechelen en meteen ook als nationaal voorzitter.

3. Er wordt een halfslachtig compromis gevonden, dat niemand bevredigt en alle regeringspartijen pijn doet. Geen beslissingen mogelijk over lastige dossiers. Federale regering treedt de facto vervroegd in lopende zaken.

4.
a) Onkelinx plooit niet en de VLD trekt eruit. De VLD redt enigszins haar gezicht in Vlaanderen.
b) De VLD plooit niet en de PS trekt eruit. Kan electoraal lonend uitvallen voor de partij van Di Rupo, die lokaal nog altijd te lijden heeft onder de Carolo-schandalen.

Met deze situatie heeft paars de facto geen meerderheid meer. Wie had dat gedacht op een saaie septemberdag?

1 opmerking:

Bart zei

Optie vijf:
Onkelinx noch de VLD plooien, ze houden de situatie aan tot na 8 oktober: Onkelinx kiest voor het burgemeesterschap van Schaarbeek, ze wordt tevens partijvoorzitster van de PS en iemand (ik denk aan Di Rupo) gaat haar vervangen als minister van Justitie en even later (enkele maanden) na de verkiezingen probeert Di Rupo in de voetstappen van Edmond Leburton te treden, zij het met een (hopelijk voor hem dan) stabielere regering...
Geen van bovenstaande scenario's doet me verlangen naar de toekomst.