zondag, oktober 15, 2006

8 oktober in Brussel en Wallonië

Bijna niet belicht in de Vlaamse pers, maar toch interessant: de verkiezingen aan de andere kant van de taalgrens en in de 19 Brusselse gemeenten.

1. Waals Gewest: Luik, Charleroi et les autres...

Luik: Willy Demeyer (PS) verstevigt zijn positie als burgemeester en voorzitter van de PS-federatie Groot-Luik. Deze laatste functie nam hij bij het overlijden van Guy Mathot over. Dat lokte veel kritiek uit, aangezien de man op deze manier te machtig dreigde te worden binnen de partij. Maar de kiezer lijkt veeleer geneigd de politiek van stadsvernieuwing, die van Luik terug een aangename stad maakt, te honoreren. 18.999 voorkeurstemmen bevestigen Demeyer.


Minstens even gelukkig is Didier Reynders (MR), die 17.250 keer werd aangeduid. Proportioneel gezien is zijn score zelfs beter dan die van de burgemeester (94,3 <=> 84,78). Andere coryfeeën lijken niet in het stuk voor te komen. ex-minister Jean Pierre Grafé (cdH), in de affaire Dutroux tot aftreden gedwongen na onsmakelijke (en niet met de werkelijkheid overeenstemmende) geruchten, haalt 2.754 stemmen. José Happart heeft nog 1.630 supporters. De zittende PS-cdH coalitie blijft aan.

Charleroi:
Ook hier blijft de burgemeester zitten, maar minder comfortabel dan zijn collega Demeyer. Jacques Van Gompel haalt minder voorkeurstemmen in een grotere stad (17.916), zijn partij krijgt een rammeling (min DERTIEN procent en zeven zetels kwijt), maar bovendien komt MR-belager Olivier Chastel zeer dicht in de buurt. De blauwe apotheker haalt maar 900 stemmen minder dan de burgemeester. Philippe Van Cauwenberghe (kort voor de verkiezingen in het nieuws gekomen met een plakoorlogje met de cdH én de zoon van) haalt 3.140 stemmen. De niet onaantrekkelijke cdH-kopvrouw Véronique Salvi krijgt er 4.219. PS, MR en cdH gaan in een tripartite de stad besturen.


Bergen: Elio Di Rupo (13.390 voorkeurstemmen) behoudt de absolute PS-meerderheid, maar gaat ongeveer 10 procent en 3 zetels achteruit tot 52%. Tot zover is alles gezegd, want de anderen komen niet echt in de buurt. Dichtste belager MR strandt op nog geen 17%. De paarse coalitie gaat hier normaal gezien verder.

Ath: PS-kamerlid Bruno Van Grootenbrulle (7.136 voorkeurstemmen, of 79,33 relatief) vervult met verve de rol van opvolger van "Dieu" Spitaels en volgt zichzelf op als burgemeester. De PS zakt wel van 68 naar 60%. Drie zetels gaan verloren. In Hoei blijft Anne-Marie Lizin aan het bewind, ook na het beschamende incident rond beïnvloeding van de rechterlijke macht. Onze flamboyante senaatsvoorzitter krijgt 3.389 stemmen. Ze verliest wel haar absolute meerderheid. Twee zetels gaan verloren. De PS neemt er de MR bij. In Seraing wordt Alain Mathot, zoon van Guy en kamerlid, de nieuwe burgemeester. 8.137 mensen stemden voor Mathot junior. Een andere voorstede van Luik, Ans, krijgt Waals en Franse Gemeenschapsminister Michel "Johnny Walker" Daerden als titelvoerend burgemeester. Hij behoudt de absolute meerderheid. Ietwat aangeschoten reactie te bewonderen op YouTube.2. Brussels Gewest
Brussel Stad:
Freddy Thielemans (PS) gaat drastisch vooruit in voorkeurstemmen en haalt er meer dan 8.000. De PS wordt ook de grootste partij van de stad. Ecolo wordt uit de coalitie gebonjourd, na het verraad van Isabelle Durant. Nu ex-schepen Henri Simons is er het hart van in. Hij dreigde er zelfs even mee het ontslag van Isabelle "Hysterie en Miserie" Durant te vragen. Joëlle Milquet doet het zeer goed: de cdH haalt 21% (de PS 31%) en ze trekt zelf 6.240 voorkeurstemmen.Schaarbeek:
Laurette Onkelinx bijt in het zand tegen zittend FDF-burgemeester Clerfayt, die met een monsterscore en de steun van Isabelle Durant blijft zitten waar hij is. Laurette heeft nog werk voor de boeg. Er gaapt een kloof van 7.000 stemment tussen haar (5.000) en de zittende burgemeester (12.000).Overige gemeentes:
Charles Picqué (4.173, Sint-Gillis) en Philippe Moureaux (7.851, Molenbeek) blijven aan de macht voor de PS, het FDF is blij met Olivier Maingain (3.985, Sint-Lambrechts-Woluwe), Didier Gosuin (5.324, Oudergem) en Martine Payfa (Watermaal-Bosvoorde). De MR houdt Anderlecht (Jacques Simonet, 8.491), Ukkel (minister Armand De Decker, 6.394) en Vorst (Corrinne De Permentier, 4.035). Nieuwe naam in Sint-Joost: PS-staatssecretaris Emir Kir haalt in Sint-Joost-Ten-Node de meeste stemmen. sp.a-minister Pascal Smet doet het in Brussel Stad goed met een sp.a-spirit-groen!-lijst (1.266 stemmen, 35,848). Bert Anciaux (570 stemmen) raakt niet verkozen.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik dacht dat de PS in Charleroi achteruit gegaan was, blijkbaar viel de schade nog mee

Anoniem zei

Ik dacht dat de PS in Charleroi achteruit gegaan was, blijkbaar viel de schade nog mee