zondag, oktober 15, 2006

Battleground 2006:extended edition

Zoals beloofd, een wat uitgebreidere analyse van de gemeenteraadsverkiezingen.

1. Leuven

We beginnen met de rode metropool aan de Dijle. "Mijnheerke" Louis Tobback gaat onbedreigd zijn derde ambtstermijn in. De VLD van challenger Patricia Ceysens is gewoon vernederd. Dertienduizend Leuvenaren gaven de norse burgervader het vertrouwen voor six more years. Coalitiegenoot CD&V, die met de hilarische affiche "ik ben uw nieuwe burgemeester" naar de kiezer trok, ziet boegbeeld Carl Devlies stranden op 5.614 stemmen. Hij mag nog veel boterhammetjes eten. Opvallende namen: Bieke Verlinden (lid jongerenkabinet sp.a, rechtstreeks verkozen met 1.349 stemmen), Saïd El Khadraoui (EP-lid, lijsttrekker voor de Kamer in 2003, 2.193), Magda Aelvoet (agalev-oude knar, lijstduwer met 1.090 stemmen). Bruno Tobback (minister van Pensioenen en Leefmilieu)ç haalde net iets meer dan 12% van de stemmen van zijn vader.2. Mechelen

Het Mechels "stadsproject" van Bart Somers (bestaande uit ongeveer iedereen die in de vorige coalitie zat, min de niet-overgelopen CD&V'ers) haalt 30,8%. Bij gebrek aan vergelijkingsbasis (de lijst van Somers in 2000 bestond uit VLD en VU, agalev haalde 9% en het is niet duidelijk hoeveel stemmen de overgelopen schepenen aanbrengen) mag je zeggen dat de burgemeester status quo blijft. Persoonlijk lapt hij er wel 3.000 stemmen bij.


Minder leuk nieuws: VB'er Frank Creyelman (niet geheel onbesproken) is de tweede meest populaire met meer dan 5.000 voorkeurstemmen. Caroline Gennez strandt op een zucht van de 4.000. Inge Vervotte overvleugelt lijsttrekker Karel Van Butsel en trekt er 3.400. Het enthousiasme voor spiritist Ali Salmi (1.738) blijkt groter dan dat voor Anissa Temsamani (1.263).

3. Brugge

Patrick Moenaert blijft zitten. Wie had het anders verwacht? Bijna 17.500 Bruggelingen zagen dat het goed was. De stad ligt proper. Er lopen niet te veel lastige jongeren rond en er wordt goed geld verdiend. Wat wil een West-Vlaming nog meer? De CD&V gaat zonder veel problemen naar negenendertig procent en staat zelfs niet zo ver van een absolute meerderheid.
Opvallend: de overstap van de VLD naar de christen-democraten brengt ex-VLD-voorzitter Randall Lesaffer (1.333) niet bijster veel op. Hij raakt net niet verkozen, ondanks zijn uitgebreide economisch plan voor de Haven.


Frank Vandevoorde (5.335), lijsttrekker voor sp.a-spirit, doet het niet slecht. De lijst doet er een procentje bij (tot 24%). Mercedes Van Volcem (2.876) gaat bij het inspecteren van haar nagellak in vliegende vaart de gracht in, maar dat verwondert maar weinigen. Met de populariteit van Pierre Chevalier is het niet erg goed gesteld (1.336). Het VB in Brugge heeft met Frank "Heinrich" Vanhecke de tweede populairste van de stad in huis (6.066 en 4 zetels winst).

4. Gent

In de belangrijkste stad van Vlaanderen gaat sp.a-spirit er flink op vooruit. Plus zeven procent en van 14 naar 17 zetels! Daniel Termont ontpopt zich tot stemmenkanon: 19.600 Gentenaars vallen voor de schepen van Feestelijkheden en -belangrijker- de Haven. De allochtone kandidaten scoren bijzonder goed: Fatma Pehlivan (4.756) en (Resul Tapmaz, spirit, 2.780) halen veel stemmen. Spirit haalt in Gent overigens nog twee verkozenen: Lieven Decaluwé (schepen) en Annelies Storms (Kamerlid) brengen het op eigen kracht tot in de Raad.

Frank Beke geeft een stevig duwtje onderaan de lijst (8.419). Vice-Premier Freya Van den Bossche probeerde hetzelfde (5.132). Schepen Karin Temmerman haalt vanop de tweede plaats net iets minder stemmen dan Fatma.


Bij de VLD (stabiel op 11 zetels) is de opvallendste score die van Mathias De Clercq. De jonge progressieve liberaal duikt met 4.891 stemmen onmiddellijk het schepencollege binnen. Enkel Guy Verhofstadt (premier, naar het schijnt, 7.977) en Sas (10.429) staan nog voor hem. Hoopgevend, in een partij die tot voor kort nog met Jean-Marie Dedecker zat opgescheept. Ook Catharina "Ik ben kwiek" Seghers teistert de komende legislatuur de Gentse gemeenteraad (1.936).Grote verliezer is ongetwijfeld de CD&V. In een originele campagne probeerde men iemand die even saai is als Yves Leterme te bombarderen tot kandidaat-burgemeester. Hoongelach wordt zijn deel, Filip "snurk" Van Laecke weet blijkbaar meer harten te veroveren bij het Wit-Gele Kruis dan in Gent. Exit Filip I voor Gent (7.158 stemmen, twee zetels achteruit). Anne Martens (dochter van) doet het een stuk slechter dan Mathias De Clercq, maar raakt toch nog in de gemeenteraad: 2.057 stemmen.

Ook het VB gaat op zeer verheugende wijze de dieperik in. Lijsttrekker Francis "Jawohl mein Führer" Van den Eynde mag zijn Oostfrontsympathieën voortaan met twee collega's minder gaan belijden.Rest ons nog de goede score van Groen!, die evenwel enkel aanleiding zal geven tot wat enthousiaster gegraas op de schaarse grasperkjes die Gent telt, want Vera Dua (8.210) geraakt alweer niet tot een schepenambt. Toch is 12% zeker een hele mooie score. Samen met de 31% van sp.a-spirit doet dit dromen van een progressieve meerderheid...

5. Oudenaarde

Ook hier gaat CD&V/N-VA achteruit. Tot verrassing van externe waarnemers slaagde de lijst van Richard "My name is Bond, BoerenBond" Eeckhaut en kandidaat-burgemeester Jean-Pierre Van Der Meiren (ocharme 1.579 stemmen) er niet in om coalitiepartner VLD de loef af te steken. Ook Cindy Franssen doet het niet zo goed (1.167). Jonge kracht Pieter Orbie (ACW) daarentegen haalt mooi 1.452 stemmen en mag zich opmaken om schepen te worden.Keizer van Oudenaarde blijft dan ook de bedeesde Marnic De Meulemeester (4.343 stemmen). Wars van enige pretentie blijft de man uit Nederename de stad besturen. Zijn eigen VLD levert amper een habbekrats in van haar historisch hoge score uit 2000. Schepenen Peter Simoens (2.571) en Peter Dossche (1.545) blijven zitten.Verliezer van deze verkiezingen is ongetwijfeld SAMEN, het kartel van sp.a en onafhankelijken. Hoewel Julien Verstraeten met een Dewachterscore van 74,05 andermaal de meest populaire Oudenaardse kandidaat is, heeft dit meer te maken met de achteruitgang bij SAMEN zelf. Twee zetels gaan verloren, wat vanuit democratisch oogpunt erg te betreuren valt. Nu is er bijna géén oppositie meer in Oudenaarde. André Vansteenbrugge (718), Lucien Foubert (612) en Johan Blondeel (736) blijven samen met Marc Ottevaere (onafhankelijk lijstduwer, 678) zitten in de gemeenteraad. Maarten Blondeel (zoon van) komt met 621 stemmen in de gemeenteraad, maar in principe moet een van beide Blondeels plaats maken voor eerste opvolger Nathalie Dumont (plaats 2, 488 stemmen).

Groen! Oudenaarde gaat 2% vooruit en krijgt een gekozene. Ook het VB stijgt. Het eet de andere zetel op die SAMEN verliest. Een extra VB'er kan lekker irrelevant gaan doen in de gemeenteraad voor de volgende zes jaar. Ook in Oudenaarde had een progressieve krachtenbundeling zetels extra kunnen opleveren...

7. Kortrijk
Grootmogul Stefanus I De Clerck (8.634) verliest zijn absolute meerderheid. Winnaar van de verkiezingen is staatssecretaris Q, die met 6.358 stemmen en een dewachter van 69,99 de populairste is in relatieve termen. Verliezer is Philippe De Coene, die -ondanks een procentuele vooruitgang en een mooie score van 4.083 stemmen- uit de coalitie vliegt. Sic transit gloria mundi.8. Oostende
De slag om de Vismijn is met 7-0 gewonnen door Jean Vandecasteele en Johan Vande Lanotte. De verdeelde uitdager VLD gaat achteruit, sp.a-spirit versterkt de absolute meerderheid. De grootspraak van J-M Dedecker levert hem amper 2.950 stemmen op en een achteruitgang van 3% voor de lijst, terwijl Vandecasteele (10.873), OCMW-voorzitter Franky De Block en partijvoorzitter Vande Lanotte (6.411) met gemak beter doen. Bescheidenheid siert de mens, mijnheer Dedecker?de rest volgt nog...

Geen opmerkingen: