donderdag, februari 08, 2007

Les neuneus

Opvallend berichtje in De Morgen vandaag: François Bayrou (UDF) blijft maar klimmen in de peilingen. Dat is merkwaardig. Deze centrum-kandidaat wordt stelselmatig belachelijk gemaakt op Les Guignols de l'Info (het dagelijkse satirische programma van Canal+), maar toch nog veel erger dan Royal of Sarkozy. Bayrou is al jaren een vast terugkerend idioot mannetje met veel te grote oren, dat spreekt met zeer onaangename stem en een hoog calimero-gehalte heeft.

Het peilingenoverzicht van Le Monde bevestigt het bericht in De Morgen, maar doen het meteen toch wat nuanceren: Bayrou is gewoon één van de contenders voor de derde plaats na de UMP- en de PS-kandidaten. In de IPSOS-peiling van maandag haalt hij inderdaad 13%, maar dat is amper 2% meer dan Jean-Marie Le Pen (FN) en nauwelijks de helft van de score van Ségolène Royal, die de laatste weken serieus is achteruitgegaan door een aantal bourdes (van 32 naar 27). Sarkozy staat op een eenzame 34% aan kop.

De andere instituten geven Bayrou weliswaar een nek-aan-nek met Le Pen (TNS-Sofres: 13%) of een voorsprong op de extreem-rechtse man (LH2, 13<=>9%), maar soms ligt hij er zelfs achter (IFOP, 13% Le Pen, 11% Bayrou of nog CSA 16% Le Pen <=> 12% Bayrou).

Conclusie: op basis van één peiling zeggen dat Bayrou op weg is om Royal uit de tweede ronde te knikkeren, is niet alleen voorbarig, maar ook gewoon lachwekkend. Ségolène Royal scoort nergens minder dan 26%. Bayrou kan daar alleen maar van dromen, want het zou een verdubbeling van zijn aanhang betekenen.

Overigens: de partij van Bayrou, het UDF, werd in een legendarisch filmpje van Les Guignols uit 1993 voorgesteld als die van de "neuneus". Het UDF pronkt met zijn centrisme en zet zich af tegen een "verouderde" links-rechtsscheiding, maar weet niet echt goed wat daarvoor in de plaats moet komen. De mandatarissen zijn fan van het "ninisme" en "neuneuteren" de hele tijd over wat ze nu precies moeten doen. Op een gegeven ogenblik wordt Eduard Balladur weggekaapt bij de RPR om voorzitter van de "neuneus" te worden. Balladur zit op zijn nieuwe troon, met een kroon op het hoofd, maar wordt gek van de "neuneuterende neuneus". Lorsque les neuneus se mittèrent à neuneuter...


Geen opmerkingen: