donderdag, april 12, 2007

De strafrechtelijke immuniteit van voormalige staatshoofden

Le Canard Enchainé berichtte gisteren over wat iedereen wel een beetje dacht. Jacques Chirac schoof twee weken terug zijn viscerale haat voor Sarkozy opzij. "Je soutiens Nicolas Sarkozy". Verstomming alom. Misschien kunnen deze twee filmpjes van Les Guignols (2001) iets terugbrengen...

Inderdaad! Corruptie, schriftvervalsing, misbruik van overheidsgoederen... We waren het bijna vergeten, maar Chirac is een beetje de Franse Berlusconi. En wat gebeurt er met Berlusconi, een keer hij de verkiezingen verliest? Juist, alle processen tegen hem en zijn holding worden heropend door een doodgefrustreerde magistratuur die al die jaren aan de zijlijn moest toekijken hoe de verdachte het democratische uithangbord van de rechtsstaat speelde.

Nu goed, als je op de leeftijd van Chirac (vooraan in de 70) bent, heb je geen zin om een tweede Maurice Papon te worden en je dagen in de gevangenis te slijten. De man heeft nooit veel principes gehad (anders hadden de Fransen ook niet voor hem gestemd). Laat ons hopen dat hij Sarkozy nog een paar procenten kost.

Geen opmerkingen: