zaterdag, april 14, 2007

"Mevrouw Leemans heeft geen vrienden"

Vandaag voerde animo Zingem actie in Zingem en Ouwegem om voorbijgangers en winkelbezoekers te sensibiliseren rond de gevaren van consumentenkrediet. Ongeveer 400 mensen kregen een snoepje met de slogan "Krediet... het ziet er leuk uit, maar het smaakt zuur" en een iets uitgebreidere flyer.

Alsmaar meer mensen in België krijgen af te rekenen met overkreditering of schuldoverlast. Op 10 jaar tijd is het aantal wanbetalingen bij consumentenkrediet opgelopen van 67.000 naar 209.000. De gevaren, de beperkingen en de risico's verbonden aan kredietopeningen zijn door de consumenten nog niet genoeg gekend.

Vooral banken, warenhuizen en postorderbedrijven pakken uit met formules van gemakkelijk krediet. Met kaarten als bijvoorbeeld de Pass-card van Carrefour, M-card van Makro, Partner Card van 3 Suisses,...) blijf je makkelijk onbeperkt geld ontlenen. Tot je niet meer kan afbetalen. Krediet mag dan wel praktisch zijn, het lost het probleem van het ontbreken van inkomen niet op. Doordat een kredietopening over het algemeen voor onbepaalde duur wordt afgesloten (tegen een intrestpercentage tussen 16 en 19% per jaar) zorgt deze 'betaalfaciliteit' ervoor dat de consument met een permanente schuldenlast wordt opgezadeld.


animo Zingem onderschrijft met deze actie vier eisen:
- er moet een wettelijke regeling komen die ervoor zorgt dat alle kredieten binnen een bepaalde termijn terugbetaald moeten zijn
- strengere controles op reclame voor krediet, bijvoorbeeld “geld nodig, sms cash naar…” of “leen bij ons, zelfs waneer elders geweigerd”
- stop de europese richtlijn die de – nu al - beperkte bescherming van wie krediet opneemt nog verder onderuit haalt
- meer middelen voor schuldbemiddeling en preventie, dat laatste vooral bij jongeren.1 opmerking:

Leemans, Mevrouw zei

Als geëerd vriendin van de kredietgemeenschap zou ik een categoriek protest willen laten weerklinken tegen jullie ongegronde verdachtmakingen.
Daarom verzoek ik jullie ook mijn site te bezoeken, zodat jullie met eigen ogen kunnen zien, dat we enkel het beste voorhebben met onze vrienden en vriendinnen.

Hoogachtend,
Leemans, Mevrouw