maandag, mei 28, 2007

De wraak van de MR

Het zit er goed op in Wallonië.

Feiten:
De Charleroi-vaudeville ("de zwarte kas van de derde leeftijd") leidde deze week tot het ontslag van schepen Demacq. Zaterdag komen Léon Casaert (tweede meeste stemmen op de lijst na de aangehouden burgemeester Van Gompel), Jean-Jacques Viseur en Olivier Chastel aankondigen dat er geen probleem meer is, nu hij ontslag neemt. In hetzelfde journaal van de RTBf wordt gemeld dat mijnheer Demacq, schepen van Onderwijs, wacht tot het einde van het schooljaar voor hij gaat. Op zich is dat een nogal vreemde regeling, maar niemand maakte bezwaar. Een maand is tenslotte niet zoveel.
Vandaag: coup de théâtre: een verontwaardigde Chastel heeft moeite om zich te beheersen als hij aankondigt dat de MR zijn twee schepenen uit de tripartite terugtrekt wegens "deloyaal gedrag" van de PS. Reden: het akkoord voor het ontslag van Demacq was intern onderhandeld met onmiddellijke ingang, terwijl het extern "eenzijdig door de PS" gecommuniceerd werd als ingaande eind juni. Terwijl de PS bij het begin van de legislatuur een akkoord had getekend, waarbij in beschuldiging gestelde schepenen er direct zouden uitgaan.(de drie partijen van het college voor Van Gompel in voorarrest ging op verdenking van schriftvervalsing)

Interpretatie?
Zijn liberalen echt zo dom en duurt het twee dagen voor ze realiseren dat ze een akkoord getekend hebben dat over iets anders gaat? Of hadden ze echt niets door op zaterdag, tot Didier Reynders en Louis Michel (op campagnebezoek in Charleroi) even passeerden, merkten dat de mensen op de markt (andere onderdanen komt een politicus nu eenmaal niet tegen) redelijk kwaad waren op de PS. Prompt mocht Chastel een vergadering van de lokale MR bijeenroepen en een nummertje opvoeren.

Zoals ik al eerder dacht, mikken de MR-mannen voornamelijk op Luik (15 zetels) en Henegouwen (19, de andere omschrijvingen zijn te klein voor echte shifts in de verdeling). Doelstelling in Luik is groter te worden dan de PS van "zatte" Daerden en Mathot junior. Met Reynders als kopman kan dat nog lukken ook. In 2003 was het nog 6/6. In Henegouwen heeft de PS 10 van de 17 zetels, met ongeveer 40% van de stemmen. De MR is oneindig veel kleiner, maar een verschuiving in stemmen zal ongetwijfeld direct twee of drie rode zetels kosten. Waarom staat Di Rupo niet op de Senaat, denkt u? In de schandalenstroom werd Olivier Chastel (lijsttrekker in Henegouwen) bijna even populair als Jacques Van Gompel bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat de PS-affaires aanslepen tot voor de verkiezingen, is een godsgeschenk voor de man met het "cleane" imago.

Ook in Brussel (22 zetels B-H-V, 12 à 13 franstalig) gaat het niet goed. Een paar "affaires" met vastgoed onder het vorige kabinet-Picqué worden ijverig uitgespit door het gerecht. Meer algemeen plukt de MR, dankzij het FDF, de vruchten van het communautaire klimaat. Onkelinx en Di Rupo mogen nog zo luid roepen dat Leterme gevaarlijk is, ze kunnen het toch nooit halen van Maingain. Blauwe zondag in Wallonië?

De liberalen willen wraak voor wat na 13 juni 2004 gebeurd is: het partijbureau van de PS bonjourde hen nogal sec uit de coalitie in Brussel, de Franse Gemeenschap en Wallonië. Een zeer kwade Louis Michel gaf toen op TV nog te kennen dat dit voor een "minder begripvolle houding" in de federale regering zou zorgen. Dat is er niet echt van gekomen, maar de MR stelt zich nu in elk geval in op het moment van de revanche...

2 opmerkingen:

Peter Dedecker zei

Mwoeha, boontje komt om z'n loontje.

Dat ze die corruPSie daar maar eens goed aanpakken, maffiosi buiten!

Vautrus Arvi zei

Ik kon blijkbaar niet antwoorden op je stemtest, dus doe ik het maar hier:

Nadat ik de vragen van eenzelfde poll heb ingevuld, stonden Groen! en SP.A voor de PVDA+ in het algemene klassement!

Gezien de slechts matige, zij het wel disproportioneel verdeelde voorkeur die ik jegens voornoemde partijen koester, vind ik het geenszins een problematisch of gelukzalig resultaat. Ik heb evenwel met vreugde vastgesteld dat alle lager gerangschikte partijen onder deze drie waren gefinisht - al was dat geen verrassing. Excuseert u de aanwending van menig wielerterm, die hier wel degelijk op hun plaats zijn! Immers, deze zaak gelijkt voor mij sterk op het maatschappelijk fenomeen van de profwielrennerij: men bejubelt de kopgroep tegenover de achterblijvers, maar door de sterksten wordt je bedrogen en ontgoocheld, door de zwaksten tekort gedaan.

Proletarische groetjes,