zaterdag, juni 09, 2007

Bart Brinckman in DS vandaag

Goede inschatting, denk ik. Nu ja, Brinckman komt dan ook van De Morgen :). Het moet wel een goede journalist zijn. Voornaamste motivatie voor deze krachtsverhoudingen vind je onderaan deze post.


De campagne is zo goed als gelopen. De posities bleven haast onveranderd. Het blijft wachten op de verrassing van 10 juni.Ook op de redactie van De Standaard wordt er gegokt op de verkiezingsuitslag van morgen. Maar zoals voetbaljournalisten een toto nooit helemaal correct invullen, kunnen politieke verslaggevers evenmin de verkiezingsuitslag voorspellen. Toch delen we graag een aantal inzichten.CD&V/N-VA eindigt dicht tegen de dertig procent. Het kartel heeft in deze verkiezingsstrijd uitstekend gemanoeuvreerd. Geheel tegen de traditie in werd geen enkele fout gemaakt. De mantra goed bestuur bleef netjes overeind. Het communautaire project werd uit de etalage gehaald, zeer tot weerzin van de N-VA. Maar de partij hield zo het ACW aan boord.

Veel langer mocht het voor Yves Leterme niet meer duren. In een aantal populariteitspolls wordt hij geconfronteerd met een terugval. Maar zijn campagne is haast voorbij.Vlaams Belang doet het met meer dan twintig procent beter dan verwacht. Deze kanselierverkiezingen waren geen spek voor de bek van Vlaams Belang. Maar de partij blijft het in de peilingen erg goed doen. Progressieve kringen gaan ervan uit dat de perikelen aan de top de partij schade berokkenen, of dat het cordon sanitaire contraproductief werkt. Maar Vlaams Belang heeft nog steeds een helder programma over thema's die mensen belangrijk vinden: veiligheid, de aanwezigheid van vreemdelingen of de toekomst van België.

Dat de discussie hierover uitbleef, maakt van Vlaams Belang een belangrijke outsider. Ook de manier waarop Belang-voorzitter Frank Vanhecke uit heel wat debatten werd geweerd, zou wel eens een wervend effect kunnen hebben. De verkiezingen van 2004 bewezen dat een aangetast rechtvaardigheidsgevoel bij de Vlamingen Vlaams Belang steeds goed uitkomt.Open VLD wordt met minder dan 20 procent de derde partij. Vandaag probeert Open VLD nog 200.000 huisbezoeken af te leggen. De partij heeft het gevoel dat het tij aan het 'keren' is en dat ze voor dé verrassing van 10 juni kan zorgen.

Het wordt hoe dan ook een erg moeilijke klus. Zet Guy Verhofstadt samen met Yves Leterme in een debat voor een publiek van Australiërs en Verhofstadt wint de discussie met vlag en wimpel. Bij de Vlamingen is hij evenwel zijn geloofwaardigheid kwijt.

Open VLD lijkt evenwel te kunnen profiteren van een sympathy vote. Paarse kiezers hebben medelijden met haar slechte peilingen. Bovendien nemen ze het de SP.A kwalijk dat ze ogenschijnlijk aan het konkelfoezen zijn met CD&V. Verhofstadt heeft de jongste dagen dat beeld nog versterkt. Dit brengt een shift op gang van rode kiezers naar Open VLD.

Die derde plaats is nauwelijks een troost. Met minder dan 20 procent is er sprake van een echte afgang en valt een nacht van de lange messen niet te vermijden.SP.A/Spirit groeit uit tot dé verrassing van deze campagne, maar in negatieve zin. Iedereen vindt dat Johan Vande Lanotte een mooi parcours heeft gelopen. Zijn geloofwaardigheid bij de socialistische militanten is flink gegroeid. Toch vrezen heel wat politieke waarnemers voor de socialisten.

Op de formule SP.A/Spirit zit sleet. In het programma Audit07 'vergat' de VRT de 'links-liberalen' zelfs in het overzicht te vermelden. Tot overmaat van ramp leek Spirit-boegbeeld Bert Anciaux een man van het verleden te zijn.

Vier jaar geleden bracht het kartel een briljante mix van frisheid en inhoud. De inhoud is gebleven. Maar Vande Lanotte bracht een discours met erg veel cijfertjes. Laat nu net op dat punt de SP.A niet al te veel geloofwaardigheid te hebben, na de passage van Freya Van den Bossche op begroting.

Ten slotte stuurt de SP.A een minder sterke ploeg het veld in als vier jaar geleden. In de diepte zijn de lijsten versterkt, maar de partij moet het stellen zonder Patrick Janssens, Frank Vandenbroucke en Steve Stevaert als boegbeelden. Van den Bossche liep dan weer averij op.

Als de partij onder de 19 procent blijft, dan heeft Vande Lanotte een groot probleem.Groen! doet het minder goed dan verwacht. De ecologisten komen gegarandeerd terug in het parlement. Toch is het allerminst zeker dat de fractie uit de kluiten gewassen zal zijn. In tegenstelling tot 2004 kan Vera Dua geen gebruik maken van een Groen!-is-nodigcampagne. Goede peilingen breken haar zuur op. Als een partij te hoog wordt ingeschat, denken kiezers dat het allemaal niet meer zo hard hoeft. Wie weet kan de SP.A hiervan profiteren.LDD is eraan voor de moeite. Het Belgische kiessysteem is bijzonder onrechtvaardig voor nieuwe initiatieven. LDD haalt bijgevolg geen zetel. De partij blijft te veel een eenmanspartij. Waar mensen niet op Jean-Marie Dedecker kunnen stemmen, kiezen ze gewoon voor Vlaams Belang. Enkel West-Vlaanderen kan het verschil maken. Maar Dedecker had daar nog een hele weg te gaan. Een zaak is nu al zeker: het zal allemaal de schuld zijn van de media.

In De Handelingen blikt de redactie terug op de politieke actualiteit van de afgelopen week

(bron: http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=151D8QUE)

Geen opmerkingen: