dinsdag, juni 12, 2007

boem, boem, boem

Detiège heeft gelijk. De Vits ook. Debruyn is iets te scherp (niet netjes om op personen te schieten).

‘SPA moet meer naar militanten luisteren’

BRUSSEL - Antwerps SP.A-kamerlid Maya Detiège vindt dat haar partij weer meer moet luisteren naar de militanten en zich moet concentreren op traditionele socialistische thema’s zoals werk, pensioenen en armoede. Dat zegt ze in een interview met het weekblad Knack. Ze noemt het ook voorbarig om nu al te zeggen dat Caroline Gennez voorzitter moet worden.
Detiège, die in de kieskring Antwerpen vanop de derde plaats bijna evenveel stemmen haalde als lijsttrekker Christine Van Broeckhoven, verwijt partijvoorzitter Johan Vande Lanotte naar eigen zeggen niets. ‘Maar misschien moet de partijtop in de toekomst weer wat meer naar de militanten luisteren en wat minder naar de spindoctors’, verklaart ze aan Knack.

Het kamerlid vindt ook dat de SPA zich te weinig bezig heeft gehouden met traditionele socialistische thema’s zoals werk, sociale zekerheid en armoede. Mensen die vooral bezig zijn met hun portemonnee heeft de partij niet kunnen geruststellen, luidt het.

Ook de communicatie moet in die zin worden bijgestuurd, meent Maya Detiège. ‘Wat we zeker meer nodig hebben, zijn mensen op het veld, die overal en aan iedereen kunnen uitleggen dat de SPA de enige partij is die de zwakke mensen in onze samenleving écht verdedigt’.

Gennez geen goed idee

Het plan om Caroline Gennez nu al naar voren te schuiven als opvolger van Johan Vande Lanotte vindt Detiège geen goed idee. Het is volgens haar beter om eerst een grondige analyse te maken van wat er zondag fout is gelopen. En die analyse mag niet gemaakt worden zonder dat aan de militanten wordt gevraagd wat er aan de hand is. ‘We mogen ons niet beperken tot het maken van een analyse in onze ivoren toren’.

Maandag liet ook europarlementslid en vakbondsvrouw Mia De Vits al weten dat ze vindt dat de SPA opnieuw een ledenpartij moet worden waar de afdelingen een belangrijke plaats innemen. Een gelijkaardige, zij het iets scherpere analyse valt te horen bij SP.A Rood, de beweging binnen de SPA die voor een linkse herbronning pleit.

Bestrijden van discriminatie en onrecht

SP.A Rood-woordvoerder Erik De Bruyn meent dat de partij zich moet bezighouden met het bestrijden van discriminatie en onrecht, maar voegt er meteen aan toe dat de partijtop daar niet meteen toe in staat is omdat de nieuwe generatie toppolitici volgens hem teveel uit een beschermd milieu komt. ‘Politici die opgegroeid zijn in een beschermd milieu en nog nooit zelf onrecht aan den lijve ondervonden hebben, kunnen deze verdediging onmogelijk op zich nemen (...) Het grootste onrecht dat hen ooit werd aangedaan was een blessure waardoor ze hun tenniscarrière vaarwel moesten zeggen (...)’, luidt het met een verwijzing naar Caroline Gennez.

De Bruyn ziet daarom de keuze voor Gennez helemaal niet zitten. De Mechelse fractieleidster in het Vlaams parlement is volgens hem niet geïnteresseerd in volkssocialisten omdat zij niet passen in haar idee van een open progressieve partij die zich richt tot de middenklasse.

http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelid=DMF12062007_094

Geen opmerkingen: