zondag, juni 03, 2007

Het "grote debat": weg met Leterme!

Na afloop van het debat tussen de drie "kandidaat-premiers" zal ik -in navolging van de aansporing op de blog van Stijn- ook maar even mijn eigen "stemadvies" openbaren.

- De duivel in persoon
In tegenstelling tot "Mondelinge Vragen" van een paar weken terug, is één van de drie heren in staat geweest om mijn aversie op te wekken: Yves Leterme gedroeg zich als een echte "tsjeef". De ene kleine leugen na de andere, irritante glimlachjes en grijnzen produceren terwijl een tegenstander aan het woord is en bovenal een hemeltergende, betweterige en belerende arrogantie. Toon eens wat meer respect, man!
Je zit in de verkiezingscampagne, maar dat geeft je nog niet het recht om je als God de Vader te gedragen tegenover Verhofstadt en Vande Lanotte. Of het nu ging over de "belastingsverlaging" van CD&V-gedomineerde gemeentebesturen, het goed bestuur van de Vlaamse Regering of de betaalbaarheid van zijn programma, Leterme maakte altijd een subtiele mengeling van feiten en leugen. Iemand die dergelijke argumenten gebruikt in een debat, is door en door onbetrouwbaar en verdient mijn stem niet. Wil je na de verkiezingen bedrogen worden, stem dan op Yves Leterme. Ik vond het echt spijtig dat Louis Tobback de kans niet kreeg om hem in de studio aan stukken te trekken.

Hij doet meer en meer denken aan Tindemans: "Met deze man wordt het anders...". Haha. Back to the dark ages, ja!

-Een mindere Verhofstadt
Guy Verhofstadt was inderdaad een stuk minder dan in Mondelinge Vragen, waar hij zeer vlot en zelfs charmant overkwam. Hij speelde m.i. iets te veel de kaart van de bescheidenheid. Een rol die hem duidelijk niet ligt, maar door het palmares van de regering enigszins werd opgedrongen. Toch respecteer ik hem honderd keer meer als politicus dan het chagrijnige venijn van Leterme.
Overigens gedragen journalisten -Peter Vandermeersch van De Standaard op kop- zich hoegenaamd niet objectief in deze verkiezingen. Het gezwam over "geloofwaardigheid" als thema achteraf was echt beledigend voor de twee niet-Letermedeelnemers aan het debat. Wat Leterme ook zegt, de journalisten vinden het "geloofwaardig". Get real!

- JA! (Zolang je maar geen premier wordt...)

Vande Lanotte maakte zijn eerste echt goede TV-optreden. Hij wordt stilaan minder houterig en durfde het aan om te chargeren op God De Vader uit Ieper. Een keer over het kernafval dat de geitenkweker zeker niet in zijn tuin wou, en een keer over de betaalbaarheid van de hypocriete beloftes van CD&V (waar Leterme een compleet kierewiete en oneerlijke uitleg voor had, die dan nog zonder meer werd geslikt ook!). Ik denk dat ik er dus toch op ga stemmen, hoewel ik het eigenlijk niet van plan was.
Vande Lanotte als premier zou geen goede zaak zijn, want de socialisten zullen een veel te hoge prijs moeten betalen. Op termijn is dat nefast voor de partij, die het nu al zo moeilijk heeft om geloofwaardig links te zijn -en dat is al iets helemaal anders dan het gebazel over "goed bestuur" van de CD&V. De programmaverschillen zijn nu al veel te klein tussen de drie grote partijen. De grote "beginselverklaring" van de partij stelde niet veel voor. Een regering-Vande Lanotte zou de situatie alleen maar verergeren: iedereen zou zijn mond moeten houden voor de politiek van de regering. Nu goed, gezien de verwachtingen voor het Vlaams Kartel zal dat zich wel niet voordoen en zullen we vier jaar (hopelijk niet langer) op de schijnheilige grijns van Leterme moeten kijken. Johan heeft mijn stem. Op voorwaarde dat hij prof blijft, natuurlijk (want dàt doet hij wel zeer goed).


5 opmerkingen:

Peter Dedecker zei

De duivel in persoon leek me toch meer Verhofstadt zenne, amai nog niet. De enige die op een bijzonder laffe manier in een duel met twee de derde aanviel terwijl die zich niet kon verdedigen. Hij sprak tijdens zijn vraag aan VDL meer het woord CD&V uit dan wat anders, lekker veel FUD verspreiden... Laag, heel laag.

VDL viel goed mee, was idd verre van slecht, op zijn onrealistisch gezever over de kerncentrales na. Ik steun hem zeker in zijn pleidooi voor investeringen in opleiding ipv in belastingverlaging.

En Leterme was gewoon goed, maar ja, ik zou toch ook liever VDL als (compromis)premier zien :-)

Kristof zei

Mag ik u honderd procent gelijk geven op het Leterme-vlak? De arrogantie druipt ervan af...

Big Blogger zei

het laagste was wel Leterme die lachte met Landuyt, die er niet eens bij was.

Jonas zei

De stilte na het 'grapje' over Landuyt was dan ook wel oorverdovend. Verhofstadt kreeg af en toe wel het publiek (een beetje) mee.

Anoniem zei

respect!

groen is onbekwaam,
evenals landuyt

respect voor degene die dat durft zeggen op zo'n debat voor vele kijkers
(en er nog mee zal wegkomen ook)