zondag, juli 01, 2007

Een Werchter-assessment

De auteur van deze post heeft tussen vrijdag 14:00 en vandaag 17:45 de wei van Werchter bezocht. Alweer een fantastische sfeer en de grote muzikale namen op de afspraak. Enig minpunt: irritante Hollanders (om vijf uur 's nachts "Er staat een paard op de gang... JAJAJAJA een paard op de gang" brallen en fysiek omvallen op mijn onverwacht veerkrachtige Iglotent) en dronken Oostendse Arnofans (honderd kilo, vijftig jaar, lang en vettig grijs haar en kombats, overgoten met menige Stella, in de buurt van mijn onbeschermde tenen = miserie).

Beste perfomances:

Arctic Monkeys (*****): heel sterk. Ik was oorspronkelijk niet van plan erg van voor te staan bij hun optreden. Dat bleek evenwel niet houdbaar. Je moét gewoon bewegen en dichterbij gaan kijken bij het aanstekelijke snarengetokkel van Alex Turner c.s. Onvoorstelbaar veel beter dan bijvoorbeeld The Kooks (**), die vanmiddag maar een zielige performance gaven. Hun muziek blijkt -ondanks de goede CD- niet veel meer dan wat vrolijke melodietjes. Ook de gigantische inkijk op de volledig onthaarde bortskas van Luke, getooid met een bolletjesketting die hem paste als een genitale piercing bij een vierjarige kleuter, leek meer op platte commercie dan op het stevige vakmanschap van de Noordpoolaapjes. Morgen koop ik hun cd. Als dat geen statement is :).Klaxons (****): geweldig. Sleurden de Marquee van de eerste tot de laatste minuut mee op een uitzinnige roetsjbaan richting psychedelische sterrenstofwolken. Na afloop wist ik nog wel dat ik een lichaam had, maar niet meer hoe dat nu precies voelde, en waar mijn ingewanden nu ook weer zaten voor het concert begon. Ongelooflijke ambiance in de Marquee.Arno (****): idem. Hoewel minder goed dan twee jaar geleden (toen de irritante Hollander die komt aankondigen in de Marquee werd weggehoond door het publiek toen hij ons naar huis probeerde sturen na het tweede bisnummer van Le Chevalier), toch nog echt bij de besten. Ongelooflijk als je op die leeftijd (én die longen-, lever- en ingewandenconditie) mensen tot bijna hysterische dingen kan krijgen. Wat een laweit komt er uit de klankkast van die man.Kaiser Chiefs (****). Al een dikke zes weken de absolute koningen van mijn MP3-speler. Absoluut niet teleurgesteld. Minstens even goed als vorig jaar op Werchter. Leve de zuipende, mollige en rondhuppelende leadzanger. In al hun enthousiasme kwam "Retirement" (schitterend nummer) er wel niet altijd even mooi uit, maar dat is uiteraard een vrij pietluttig detail. Volgend jaar alleen nog Franz Ferdinand erbij (zoals vorige keer). Misschien een idee voor Schuermans: de driehondernegenenveertigste keer Metallica vervangen door hen? En op die manier wat minder marginaal (excusez le mot, maar vandaag was het toch echt weer niet te doen vooraan met de "Jean van de Mottoclub"-types die al uren op voorhand hun helden opwachtten - zelfs bij optredens van pakweg Interpol of The Kooks, die hen geen bal kunnen schelen) publiek te trekken?Keane (***,5)
: hoewel soms een beetje geforceerd aandoend (de zanger heeft zeker tien keer gezegd hoe geweldig het publiek wel niet was, hoe leuk het wel niet is om naar een festival te gaan etc. ==> dat komt ervan als je stopt met drinken en snuiven) de beste complementaire lichtshow bij een optreden (Muse niet gezien door examen de volgende dag). Het nummertje dicht bij het publiek werd door festivalkrant HNB omschreven als "vertederend", maar vond dat toch niet zo geslaagd. Héél goed daarentegen, het gedicht en de filmpjes bij "Bad Dream". Kippenvelmoment uiteraard de 70.000 mensen die "Somewhere only we know" meeschreeuwen. Ze zijn gegroeid t.o.v. twee jaar geleden, maar toch niet érg veel. Misschien toch wel wat te hoog geprogrammeerd door "Schuer". Ook een zeer hoog Housewife-gehalte in de voorste rangen van het publiek, overigens.Admiral Freebee (***): eerste halfuur schitterend (allemaal hitjes aan elkaar), maar het optreden duurt uiteraard iets langer dan dat. Geëindigd op "Oh Darkness", wat iedereen weer aan het springen kreeg. Had het desondanks wat beter mogen opbouwen.

De Heideroosjes (***). Werden twee jaar geleden al ingezet als wekker (toen met Urbanus in vivo op het podium). Nu opnieuw. Met brio om 12.30 iedereen wakker gespeeld. Lekker onnozele nummers ("Iedereen is gek behalve jij" "Lekker belangrijk" "Damclub Hooligan"), hilarische intro. De Leukste Hollanders van het weekend.

De rest: Interpol beter dan ik dacht (best wel leuk om naar te luisteren, grappige mannetjes in verschillend kostuum), Amy Winehouse met een zeer hoog Paris Hiltongehalte (de strapatsen van het mens tasten haar andere "performances" blijkbaar wel wat aan), The Cold War Kids veel te luid voor mijn oren, Kings of Leon verschrikkelijk veel gezaag (altijd hetzelfde én een lelijke baardaap-leadzanger, die achteraf versterking kreeg van iemand waarvan ik eerst verstond dat het Freddie De Vadder was, maar die achteraf Eddie Vedder van Pearl Jam bleek). Gabriel Rios klonk veel minder goed dan op cd (beetje zelfde als The Kooks), maar toch nog deftig, The Chemical Brothers neutraal (vind er niet echt iets aan om dj's op de Main van Werchter te zetten, wegens gebrek aan echte "performance"). Goose en Stijn dan weer zeer vlotjes (***). Bloc Party klonk goed vanuit de tent, maar geen grote fan. Idem voor Snow Patrol (vijf minuutjes geweest), Blonde Redhead en John Legend.

Niet gezien: Pearl Jam (is "van voor mijn tijd"), Metallica (is mijn genre niet), Faithless (geen zin om er nog zo lang op te wachten)

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Luc Janssen (de presentator waar je op doelt) is geen Hollander hoor. Hij heeft er gewoon net iets te lang gewerkt.

Eline zei

Met Snow Patrol heb je toch iets gemist... :-)

Amaury zei

Het is "Klaxons" zonder "The" ;-)

En ik ben blij dat ze wat hebben teweeg gebracht in het publiek. Ik ben een fan van het eerste uur ^_^

Wat je zegt van Metallica... ze zouden beter geprogrammeerd worden met andere metalgroepen, en niet met rock, indie en dance errond... hun fanatieke aanhang kan al eens nefast voor de feestvreugde zijn - maar ze trekken volk hé. Bovendien zijn die Metallica-optredens nog zo mottig niet. Lekker pompeus enzo. Ik heb er een meegemaakt in 2004, ook op Werchter, en ik vond dat best te doen.