zaterdag, juli 07, 2007

Kijk eens aan...Sp.a-nestoren maken zich grote zorgen over Vandenbroucke
door Ruud Goossens


Nu de kiezers hem steeds harder afstraffen, moet Frank toch ook eens gaan luisteren naar mensen
Tijdens een discrete bijeenkomst, eind vorige week, hebben de oude rotten van de sp.a aan partijvoorzitter Vande Lanotte duidelijk gemaakt dat ze zich grote zorgen maken over Frank Vandenbroucke. 'Frank is stilaan Vlaamser dan het VOKA. Waar bevindt hij zich mentaal? Dat vragen we ons steeds meer af.'

Door Ruud Goossens en Walter Pauli
Brussel l Op die 'kroonraad' van de sp.a waren Louis Tobback, Willy Claes, Steve Stevaert, Freddy Willockx, Louis Vanvelthoven en Norbert De Batselier aanwezig. Ze maanden Vande Lanotte ook aan om zich niet te laten verleiden tot een tripartite of tot onderhandelingen over een staatshervorming.

Echt uitzonderlijk is zo'n vergadering van de nestoren van de sp.a niet. De voormalige kopstukken blazen sinds een jaar of vier, vijf gemiddeld één keer per jaar verzamelen om hun inzichten over de partij bij elkaar te leggen. Om te vermijden dat die vergaderingen de allure van een 'schaduwbureau' zouden krijgen, nodigen ze ook altijd de zetelende voorzitter uit. En dus was ook Johan Vande Lanotte vorige week vrijdag aanwezig in de Koningstraat, waar de kabinetten van Freya Van den Bossche, Bruno Tuybens en Peter Vanvelthoven zich bevinden. Karel Van Miert zou ook naar die bijeenkomst afgezakt zijn als hij niet verhinderd was geweest.
Nu de Vlaamse socialisten zich na hun striemende verkiezingsnederlaag van 10 juni in een existentiële crisis bevinden, konden de heren de actuele politieke toestand natuurlijk niet onbesproken laten. Ze maanden Johan Vande Lanotte aan om sowieso voor de oppositie te kiezen. Alleen wanneer er na maandenlange onderhandelingen geen nieuwe coalitie gevonden zou worden en het land in een diepe crisis zou raken, kan regeringsdeelname nog een optie zijn. "En anders niet", zegt een van de aanwezigen. "We hebben dringend nood aan een oppositiekuur om de wortels van de partij te hervinden. In een tripartite hebben we niets te zoeken." Daarover waren alle aanwezige heren het eens.
Ook over de staatshervorming zetten Tobback en co. een uitvoerig boompje op. Vande Lanotte kreeg de raad mee om sowieso niet deel te nemen aan de communautaire onderhandelingen die de komende weken op de agenda staan. Natuurlijk moet hij met bemiddelaar Jean-Luc Dehaene praten als die hem uitnodigt, maar verder dan dat moet het niet gaan. Als christendemocraten en liberalen het eens zouden raken over een staatshervorming, zal de sp.a die "constructief" beoordelen. Maar de ex-kopstukken zijn een heel stuk gereserveerder over een sp.a-ja voor een staatshervorming dan Vande Lanotte zelf, kort na de verkiezingen.
Veruit de meeste zorgen maken de sp.a-nestoren zich echter over hun sterke man in de Vlaamse regering, Frank Vandenbroucke. Drie van de zeven aanwezigen bevestigden dat gisteren aan De Morgen. Op de relatie tussen Vandenbroucke en de rest van de partijtop zit al een paar jaar behoorlijk wat spanning. Eén keer, toen Vandenbroucke aan het eind van 2004 een open brief publiceerde waarin hij pleitte voor een opname van CD&V in de federale regering, leidde dat tot een openlijke botsing. Maar ook nadien bleef de onvrede sluimeren. Dat bleek een paar weken geleden nog toen Freya Van den Bossche het in haar beruchte kattebelletje voor Vande Lanotte over Vandenbroucke had: "Moet ook nog eens goed zien of Frank en ik het eens kunnen raken".
Nu de partij een stevige nederlaag te slikken kreeg, wordt er opnieuw naar Vandenbroucke gekeken. Die deed het op 10 juni barslecht. In de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, waar Vandenbroucke de lijst duwde, zakte de sp.a van 71.000 naar 41.000 stemmen. Zelf haalde hij nauwelijks 8.856 voorkeurstemmen. "Frank heeft de verkiezingen gewonnen in Leuven in 1985 en in Scherpenheuvel in 1994", klonk het gisteren vernietigend bij een van de nestoren. "Voor het overige heeft hij alleen voor electorale miserie gezorgd. Dat zou hem stilaan tot enige bescheidenheid moeten aanzetten."
Vooral de steeds Vlaamsere koers van Vandenbroucke zit de voormalige kopstukken van de partij bijzonder hoog. Unaniem wijzen ze de vergaande ideeën van de Vlaamse minister over de staatshervorming van de hand. "Hij is stilaan Vlaamser dan het VOKA. Waar bevindt Frank zich tegenwoordig mentaal? Daarover maken we ons steeds grotere zorgen", luidt het bij een aanwezige. "Als de staatshervorming zo ver gaat als Vandenbroucke wil, zal de partij die niet steunen", klinkt het bij een andere.
Maar de wrevel beperkt zich niet tot het communautaire luik van Vandenbrouckes gedachtegoed. De voormalige kopstukken betwijfelen ook of Vandenbroucke - "die systematisch verrechtst" - zich zal inschakelen in de oppositiestrategie van de partij als minister in de Vlaamse regering. De piste om uit de Vlaamse regering te stappen werd al vlug van de hand gewezen en van de minister wordt ook niet verwacht dat hij "het zotteke" begint uit te hangen. "Maar Frank moet wel eens beginnen inzien dat hij in een ploeg speelt", zegt een sp.a-nestor. "Nu de kiezers hem steeds harder afstraffen, moet hij misschien toch ook eens beginnen luisteren naar mensen die iets minder slim zijn dan hij. Dat moet hem maar eens in alle duidelijkheid gezegd worden."
die iets minder slim zijn dan hij


Publicatiedatum : 2007-07-07
Sectie : Algemeen

Ik kan me hier wel in vinden.

1 opmerking:

Peter Dedecker zei

Komaan zeg, daar waar de SP.a de laatste jaren meer volwassen en aanvaardbaar werd, een partij voor iedereen ipv enkel de arbeiders, willen die pipo's blijkbaar de klok weer helemaal terugdraaien. VDB is een van de meest bekwame mensen die ze in huis hebben (hoewel ik op onderwijsvlak heel wat problemen met hem heb, zie financieringsdossier) en die willen ze blijkbaar kwijt omdat hij niet genoeg stemmen opbrengt. Laag, heel laag... En dan nog eens gaan terugvallen in hun dogmatisch belgicistische politiek, tegen staatshervorming, komaan zeg...