maandag, augustus 13, 2007

Spelletjes

Even een eerbetoon aan twee klassiekers:

1. "Versailles 1685, Complot à la cour du roi soleil" (1997)

Als je ooit op zoek bent naar een "buitenkansje" in de categorie afgedankte PC-games (1997, tien jaar oud), niet aarzelen als je dit tegenkomt. Vandaag nog twee uur computerarcheologie nodig gehad om het terug te doen draaien op een lege harde schijf van een oudere PC, maar wat is het de moeite. De CD-ROM (een co-productie met de Franse réunion des musées nationaux) is eigenlijk beter dan een bezoek aan het echte paleis: alles wordt "bevroren" op het hoogtepunt van het bewind van Lodewijk XIV (als je het in vivo gaat bezoeken, is de compartimentering nog wel min of meer dezelfde, maar het interieur heeft nogal wat "accidentjes" meegemaakt).Louvois is nog minister van oorlog (zal zes jaar later dood vallen), Frankrijk zit op het toppunt van haar territoriale expansie na de inname van Straatsburg met de réunions en de intrekking van het edict van Nantes staat nog te gebeuren. Je loopt als "garçon bleu" (een soort paleispage) door het décor. Met het tegenhouden van een snood plan om het kasteel in vlammen te doen opgaan als plot en de vaste dagindeling (petit lever - grand lever - conseil - messe - diner...) als structuur, kom je alle "grote" personages tegen: Condé (de overwinnaar van Rocroi), Colbert de Croissy (zoon van & minister van Buitenlandse Zaken), Monseigneur (de pafferige dauphin), Bontemps (intendant van de gebouwen), Racine, Lully (cf. Le Roi Danse van een paar jaar geleden), Seignelay (andere minister uit de Colbertclan) of Le Brun.De gameplay is betrekkelijk eenvoudig, maar absoluut niet onaangenaam: opdrachtjes vervullen (dingen oppikken, combineren, naar anderen dragen). Overal waar je klikt (schilderijen, personages, plafonds, gebouwen...), kom je op degelijke stukken "documentatie" terecht (die soms nuttig zijn bij het oplossen van de opdracht, soms niet... maar in elk geval nuttiger zijn dan een rondleiding ter plekke).

Een paar jaar geleden (2002) kwam een tweede versie uit, over de Spaanse Successie (Le Testament du Roi), maar tot mijn spijt haalde het nooit het niveau van de eerste editie. Een zeer stroeve grafische omgeving, die -hoewel ongetwijfeld geavanceerder- veel hoekiger en onnatuurlijker overkwam dan in de eerste versie, bijna niet compatibel met windows XP (zelfs met patch loopt het alle vijf stappen vast). Dat laatste is overigens de gesel bij het eerste spel: XP wil het gewoon niet spelen, ook al schakel je de vervloekte compatibiliteitsmodus in. Helaas is de fabrikant al een paar jaar failliet, wat oplapbestandjes op het Net niet al te dik gezaaid maakt.

2. Sea Legends (1995)
Even interessant en minstens zo verslavend is dit hier. Compleet gratis te dowloaden, als je een beetje zoekt (60 MB). De rol is hier iets minder nederig en passief dan die van de loopjongen in Frankrijk. Twintig jaar voor 1685, 1667: in Europa is de Devolutieoorlog aan de gang (Lodewijk <=> Spanje). In de Caraïben, waar de voornaamste machten van het ogenblik bezittingen hebben (Hollanders, Britten, Spanjaarden, Fransen), gelden evenwel andere regels. Iedereen bewaakt zijn eilandjes (en handelaars).In een soort tit-for-tatwraakverhaal moet je als kapitein Richard Gray zo ver mogelijk proberen raken, ondanks de vele kwellingen die het lot op je weg heeft gelegd (je wordt eens compleet de grond in geschoten door wat Spaanse oorlogsbodems, waar je in geen enkel scenario heelhuids kan uitgeraken). Wat Sea Legends leuk maakt, is dat je ook kan ontsnappen aan het scenario en deserteren. Als "privateer" kan je je eigen fortuin maken door grondstoffen en afgewerkte producten te versjacheren tussen de verschillende steden (wat, gezien de prijsverschillen tussen de eilanden, bijzonder interessant is). Met een beetje geluk vallen onderbewapende galleien vol goud en zilver in het bereik van je kanonnen... met wat ongeluk word je aan flarden geschoten en is het spel afgelopen.

Net als bij Versailles navigeer je door een 3D-omgeving (vooral de zeeslagen zijn leuk: je wisselt van dek naargelang je wil en bombardeert de andere de verdoemenis in met munitie naar keuze; ook lijf-aan-lijfenteren is mogelijk) en heb je verschillende scenario's in dialoog met de andere karakters. Ook versterkte plaatsen aan land kunnen ingenomen worden (hoewel me dat nooit gelukt is). Vervelend is wel dat je altijd je personeel moet betalen, en dat een soort "vrije markt" speelt bij het werven van bootspersoneel, afhankelijk van je reputatie (alleen de miserabelen dienen zich aan als je de eerste keer gedeserteerd bent).

Geen opmerkingen: