woensdag, september 19, 2007

Recht in de roos

Yves Desmet in De Morgen vandaag:

Synoptisch

De bevoegde Kamercommissie had gisteren de gelegenheid onmiddellijk te beginnen aan een oplossing voor de zaak Brussel-Halle-Vilvoorde. Een oplossing die, zo leerden we destijds van de tenoren van de christendemocratie en het Vlaamsnationalisme, 'hooguit vijf minuten politieke moed vergt' om 'onverwijld' uitgevoerd te worden. Maar tot verbazing van velen is die haast plots niet zo heel groot meer.

Commissievoorzitter Pieter De Crem gaf de leden een weekje de tijd om hun geheugen op te frissen en nog eens na te kijken welke voorstellen eigenlijk allemaal waren ingediend. Een bijzonder nuttig instrument daarbij vond hij de zogenaamde 'synoptische tabel', een overzichtje van zowat alles wat in het parlement ooit al over B-H-V is voorgesteld. "Volgende week kunnen we dan beginnen met een overhoring", besloot de man uit Aalter, schalks als steeds.

Geschiedenis is natuurlijk vergankelijk, maar net niet genoeg om dit staaltje van grensverleggende hypocrisie te kunnen toedekken. De 'synoptische tabel' werd immers geboren op een vergadering van diezelfde commissie op 26 januari 2005. De paarse regering probeerde toen een compromis uit te werken voor B-H-V en werd onder druk gezet door de oppositie, die de zaken in het parlement wou forceren, onverwijld en in vijf minuten.

VLD'er Willy Courtois werd uitgestuurd om de boel daar te vertragen en pakte uit met zijn 'synoptische tabel', een voorstel om alle voorstellen te bundelen, maar vooral, een strategie om tijd te winnen. De oppositie was daar razend over en de bevoegde fractieleider haalde striemend uit: "Er zijn twee soorten politici: zij die hun woord over B-H-V houden en zij die dat niet doen." De man die deze vernietigende analyse maakte, luisterde naar de naam Pieter De Crem.

Er zijn dus politici die zelf uit twee soorten politici bestaan: zij die een voorstel kunnen verketteren en identiek hetzelfde voorstel twee jaar later als schitterende ingeving presenteren. Een oud-CVP-woordvoerder zei ooit dat je een goede christendemocraat herkent aan zijn vermogen om zoveel mogelijk de woorden 'enerzijds, anderzijds, maar ook net het omgekeerde' in één betoog te laten vallen. Pieter De Crem gaat een groot christendemocratisch politicus worden.

Yves Desmet
politiek- hoofdredacteur

Geen opmerkingen: