zaterdag, oktober 13, 2007

La Machine à Gaffer (bis)

BRUSSEL - Ex-minister Rik Daems (Open VLD) overweegt een overstap naar LDD. Verhofstadt wil hem ompraten.

Open VLD-kamerlid Rik Daems wordt deze namiddag bij aftredend premier Guy Verhofstadt (Open VLD) thuis in Mariakerke verwacht voor een goed gesprek. Gisteren gonsde het van de geruchten dat Daems een overstap overweegt van Open VLD naar Lijst Dedecker (LDD). Daems zelf ontkent dat, maar liet eerder via een e-mail weten dat hij 'een gepaste beslissing neemt na een grondige evaluatie en consultatie'.

Een combinatie van factoren speelt voor de ex-minister. In zijn regio is er een uittocht bezig richting LDD: donderdag vertrok nog een Open VLD-gemeenteraadslid uit Diest, Nathalie Theys, nadat ook ex-kamerlid Stef Goris de partij verlaten had.

Daarbij kwam deze week de aanstelling van streekgenote Patricia Ceysens (Open VLD) als Vlaams minister van Economie, in opvolging van Fientje Moerman. Daardoor kan Daems een nieuwe ministerpost in de te vormen federale regering voorgoed vergeten. Twee liberale ministers uit de kieskring Leuven, dat is uitgesloten.

Een goede bron bevestigt dat Daems praatte met leden van LDD en een entree in die partij voorbereidt. Heeft hij 'ergens volgende week' nog een afspraak, die de laatste obstakels uit de weg moet ruimen?

Ook de Open VLD-top kreeg lucht van de zaak, en schakelde gisteren een versnelling hoger. Na intern overleg polste Open VLD-kamerlid Hilde Vautmans Daems op diens kantoor in de Kamer. Kopstuk Patrick Dewael belde hem daarop ook nog eens, vrijdag in de late namiddag. Verhofstadt zelf had verschillende telefonische contacten, waarbij hij Daems danig onder druk zette. Hij verwacht hem vandaag bij hem thuis in Mariakerke.

Daems ontkent intussen formeel: 'Ik voer geen gesprekken met Jean-Marie Dedecker of met iemand anders van zijn partij.' Ook Dedecker ontkent: 'Dat hij zou praten met iemand anders van mijn partij, zou ik kras vinden. Als een ex-minister wil overstappen, bespreek ik dat met hem. En ik alleen. Maar op dit moment praat ik dus niét met Rik Daems. Al staat de deur altijd open.' (frp)

(www.Standaard.be)

Hilarisch.

Geen opmerkingen: