zaterdag, november 17, 2007

Bericht uit het land van de stakers

Parijs is vandaag de vierde opeenvolgende dag vervoersstaking ingegaan. Het is deze keer veel erger dan de vorige staking, die van donderdag tot zaterdag ging. De Sorbonne is woensdag (de hele dag) en vrijdag (een paar uur, waarna de lessen gewoon zijn afgeschaft) geblokkeerd door de jong-communistisch-revolutionaire, trotskistische en traditioneel-communistische studenten. De PS neemt over de staking geen standpunt in. Ségolène Royal steunde eerste de staking niet, maar wel de eisen. In de namiddag klonk het weer anders op het partijbureau (de stakers krijgen toch steun). Op die manier blijven er maar twee mensen in de spotlights: Olivier Besancenot van de LCR (Ligue Communiste Radicale) en de president, die dat maar al te graag heeft. Bij gebrek aan een oppositie kan Sarkozy zeggen dat de Fransen de keuze hebben tussen extreem-links en zijn beleid. Zoals de Gaulle... De UMP-jongeren beginnen overigens te mobiliseren voor "anti-stakings"-betogingen. Men probeert heel duidelijk de stakers en blokkerende studenten af te schilderen als een minderheid (wat ze ook wel zijn!) en hen uit te schakelen, via de steun van de publieke opinie.

Uw dienaar heeft even een blik geworpen op de Assemblée Générale van donderdag in ampi Richelieu (waar blijkbaar een deur half is afgerukt en een ruit ingeslagen). Een zeer rumoerige vergadering, met ellenlange toespraken (gemiddelde vergadertijd: een uur of vijf) en grote applaussessies voor toespraken genre "we moeten te allen prijze vermijden dat er militairen in de raad van bestuur komen". Als er gesproken wordt over "blokkeren" van de Sorbonne, gaat dat in de praktijk over twintig man die een cordon vormen aan alle ingangen. Meer niet. De filosofie van de directe democratie in de Sorbonne gaat ervan uit dat enkel degenen die de "démarche" van informatie en discussie ondernemen (= 5 uur in een auditorium luisteren naar doordravende collega's), voldoende geïnformeerd hun stem kunnen uitbrengen om de universiteit te blokkeren. Nogal wiedes dat zo'n dingen steevast uitdraaien op blokkeren.

Wat het openbaar vervoer betreft: de RER B (die mij op 6 minuten naar de Sorbonne kan brengen) ligt volledig plat. Geen enkele trein. Alternatief: een kwartier te voet naar Porte d'Orléans en lijn 4 nemen (die ergens bij benadering op dezelfde plaats uitkomt, maar er wel een kwartier over doet). Helaas is de dienst daar ook herleid tot 1 trein op 5. Behoudens spontane "arrêts de travail", die de wachttijd kunnen doen oplopen... tot anderhalf uur. Gisteravond werden op het nieuws reacties getoond van mensen die zes uur (!) openbaar vervoer (heen en terug, wel) nodig hadden om op hun werk te raken, in plaats van normaal een uur.
Eergisteren waren er tekenen van toenadering tussen de vakbonden en de regering (in ruil voor langer bijdragen, zouden de personeelsleden van het spoor opslag kunnen krijgen). De achterban is evenwel van mening dat de leiding te veel zou toegeven. Gevolg: staking verlengd en de regering die niet meer wil praten tot de staking gedaan is. Het zou hier wel nog eens héél lang kunnen duren.Los daarvan: de "présidence de la Sorbonne" heeft donderdag een succulente receptie met culturele animatie aangeboden aan de buitenlandse studenten. Foie gras, flessen uit de kelder van de "présidence" zelve, om de tien minuten andere hapjes... Of het er iets mee te maken had, weet ik niet, maar ik heb de volgende dag in bed doorgebracht met vrij veel griepsymptomen (die nog steeds doorwerken).
Het is hier inmiddels steenkoud geworden (tot -7 's nachts) en gezien de vervoersstaking moeten vrij veel dingen te voet gebeuren (e.g. van de porte d'orléans, waar de volgende metro "pas avant une heure et demi" verwacht werd, naar de Sorbonne). Vrij veel mensen zijn geveld door keel-, hoofd-, of rugpijn en koortsopstoten. Op een stakingsdag kan je toch niet veel anders doen dan in je bed blijven liggen (de archieven van Vincennes zijn weliswaar bereikbaar met de Metro 1, maar om daar te geraken moet ik een uur te voet doen tot aan Châtelet of het Hôtel de Ville, wat ik me gezien de kou en mijn griep niet ga riskeren)... In de bibliotheken kan je geen boeken meer laten uithalen (het loketpersoneel staakt tegen de Loi Pécresse, zowel in Ste-Geneviève, de Sorbonne als Cujas).

Geen opmerkingen: