woensdag, november 28, 2007

Fini le blocage

De Sorbonne is terug vrij toegankelijk voor studenten en proffen. Na een paar concessies (15 miljard euro op 5 jaar om het engagement van de overheid te onderstrepen; vaste nationale omkadering van de diploma's om te vermijden dat bedrijven enkel specifieke opleidingen zouden creëren, zonder algemeen-wetenschappelijke waarde) van de minister van Onderwijs is de rust teruggekeerd. Gezien hetgeen ze verkregen hebben, was de actie voor de studentenvakbonden wel de moeite. Hun anarchistische collega's zijn er blijkbaar niet meer in geslaagd om de boel plat te leggen.
Ik heb zo nog eens 5 uur les gehad op een dag. Zij het wel 4 van de vijf op andere locaties (het ravissante Maison de la Recherche in de Rue Serpente en een even moderne zaal in de Archives Nationales). Drie keer een uur praten over de contrareformatie in Bohemen, Moravië en Neder- en Opper-Oostenrijk, de maîtresses van Lodewijk XV, of de pré carré van Vauban. De Franse universiteit op haar best.
Na afloop van zijn cursus "Paléographie Moderne" heeft de hyperactieve en absoluut onvergelijkbare Bruno Galland ("président de la salle de communication" in de AN) zijn studenten meegenomen voor een (gratis) privé-rondleiding in de dépôts van het Hôtel de Soubise. Drie kilometer archief van het Parlement de Paris van de middeleeuwen tot 1790, alle akten van de Conseils du Roi (Conseil des Finances, Conseil d'Etat), de kisten met de originelen van de door de Assemblée Législative (tot 1792, voor de executie van Louis XIV) gestemde wetten (met de originele zegels-in-metalen-dozen)... Hét geheugen van Frankrijk. Meteen ook een aanwijzing waarom het soms anderhalf uur duurt voor je in de Archives Nationales een stuk uitgehaald krijgt. Achteraf ook de tentoonstelling "Les 50 documents qui ont fait la France" in hetzelfde Hôtel gedaan.Ander tijdverdrijf: tussen de deadlines door (nu de universiteit gedeblokkeerd is, verwacht men allerlei werkjes van de studenten, ik moet nog knippen in mijn tekst voor het Oudenaarde-boek) was ik met een dertigtal andere studenten uitgenodigd voor een babbel over 20 jaar Erasmus op de Permanente Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Frankrijk (boulevard St-Germain, vlak bij de Seine, in een mooi 18de-eeuws hôtel). Een interessante brainstorm annex werknamiddag over het programma (voordelen, administratieve nadelen en suggesties tot verbetering) en uiteraard ook de toekomst van de Unie met het nakende verdrag van Lissabon, gevolgd door een zeer gezellige receptie, was het resultaat. Dinsdagvoormiddag volgt een persmoment met commissaris Wallström, bevoegd voor externe communicatie en vice-voorzitster van de Commissie.Vanavond ook (samen met drie andere collega's uit het Maison des Belges) geïnterviewd door een journaliste van RFI over... de situatie in België. De uitzending ("les visiteurs du jour") gaat morgenvoormiddag op antenne tussen 11 en 12. Uit 20 minuten gebabbel zou iets van een 2,5 moeten overblijven met een paar quotes. De speciale België-editie van Liberation vandaag bevat overigens een aantal zeer genuanceerde artikels.Geen opmerkingen: