zaterdag, december 29, 2007

Le pompier pyromane

We zijn weer vertrokken voor een paar maanden ruziemaken. Land zoekt redelijke politici, die ook af en toe weten wanneer ze hun mond moeten houden... Als Somers en De Gucht niet in de regering willen, dat ze er dan uitstappen.

De Gucht brandt eigen regering af

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) heeft grote vragen bij de levensvatbaarheid van de pas gevormde regering. In een interview met deze krant zegt De Gucht dat in de regering 'politieke contradicties ingebakken' zitten en vreest hij voor een situatie waarin liberalen en socialisten elkaar voortdurend afblokken. Ook de 'grote staatshervorming' komt er volgens hem niet.

De Gucht schiet een week na de installatie van de interim-regering Verhofstadt III vooral met scherp op coalitiepartner CD&V en zijn kopman Yves Leterme. "De grootste prestatie is dat ze er na zes maanden in geslaagd zijn het land te blokkeren. (...) Een formateur die zijn eigen formatie niet kan engageren is een keizer zonder kleren."

Niet dat De Gucht laaiend is over de uiteindelijke doorbraak: "Verhofstadt heeft een nieuwe regering gevormd die niet echt 'a thing of beauty' genoemd kan worden. Maar wat hij wel bewijst, is dat hij weet hoe hij uit een onmogelijke situatie kan geraken. Terwijl Leterme zich in zo'n situatie alleen maar kwaad maakt en roept dat het de schuld van de anderen is."

De Open Vld'er benadrukt dat vooral N-VA een cruciale rol heeft gespeeld in het mislukken van de twee formatieopdrachten van Leterme. "Bart De Wever is iemand die tot een akkoord kan komen, omdat hij in zich een redelijke portie cynisme herbergt. Maar een Bourgeois, een Brepoels, dat zijn mensen die congenitaal onbekwaam zijn om akkoorden te sluiten. Ze houden CD&V in een houdgreep."

De minister van Buitenlandse Zaken heeft dan ook geen goed oog in de grote staatshervorming die Leterme tegen Pasen op poten moet zetten. "De teller stopt, maar men gaat nu aftellen naar 23 maart. CD&V en N-VA hebben het land in een situatie gebracht waarin het moeilijk verder kan zonder grote staatshervorming. Maar of België inherent een grote staatshervorming nodig heeft? Zou men dan al eens willen beginnen met mij uit te leggen hoe die er juist moet uitzien?

"Binnen drie maanden heb je misschien wel iets waarvan je kunt beweren dat het groot is. Als je een kleine staatshervorming mooi inpakt, eerst met veel piepschuim, dan met voldoende lagen geschenkpapier en nog een paar mooie strikken errond... Misschien gelooft je achterban je dan wel als je zegt dat het een grote staatshervorming is. Denk je nu echt dat die Walen met de daver op het lijf zitten, ervan overtuigd zijn dat ze tegen Pasen een grote staatshervorming moeten maken? Ik geloof daar niets van." (Jeroen Verelst, Yves Desmet en Filip Rogiers)

Geen opmerkingen: