zondag, maart 02, 2008

De Grand Siècle dicht bij uw deur


Een aanrader voor wie van grote geschiedenis en mooie schilderijen houdt: de Louis XIV van Joël Cornette (Editions du Chêne - Hachette, Paris, 2007). Schitterende reproducties van alle grote momenten uit de regeerperiode van Lodewijk XIV. Portretten van de belangrijkste figuren aan het hof, Versailles, Marly... of van de Grand Carrousel du Louvre (1662, hierboven Condé, verkleed als keizer van de Perzen). Een tekst van een van Frankrijks beste historici rijgt de prentjes aan elkaar. Cornette is prof in Paris VIII-Saint-Denis, auteur van de standaardsstudie Le Roi de Guerre en van een uitgebreide chronologie over de regeerperiode van Lodewijk. Een prachtig boek met 230 pagina's levende geschiedenis, waarin ook de Dag Allemaal-zijde niet verwaarloosd wordt (Lodewijk XIV die vanaf 1690 enkel nog aangelengde Bourgogne drinkt, de kritiek van La Palatine etc.).

Voor het boek over de slag bij Oudenaarde, waar ook uw nederige dienaar aan meeschrijft, staat de intekenperiode overigens nog open tot 1 mei. Minder dan € 30 hard en minder dan € 25 softcover. Maar met € 10 extra korting voor de voorintekenaars. Het is maar dat u het weet. In ruil krijgt u enkel bijdragen van kwaliteit, en veel mooie prentjes. De grote festiviteiten gaan overigens van start op 11 mei. Na een les van Prof. Vermeir over de context van 17de en 18de eeuwse legers, kan u zich te goed doen aan allerlei militaire en historische genoegens.


Wie na de aankoop van het boek en de bezoeken aan de Oudenaarse horeca (waar men ook in 1708 zich bijzonder aangenaam kon verpozen) nog geld overheeft, kan zich altijd richten tot de beelddatabank van de BNF, waar je voor de zachte prijs van € 10 per digitaal bestand reproducties kan krijgen van een aanzienlijk deel van de collecties. Gratis verpozing biedt dan weer de online fulltext van de mémoires van Saint-Simon.Geen opmerkingen: