zondag, maart 23, 2008

De Internationale dag van de FranstaligheidZou Yves Leterme weten dat hij vrijdag de eed heeft afgelegd op de "Journée Internationale de la Francophonie?". Op de Cité Internationale is de zaak in elk geval in stijl gevierd, met een best wel te pruimen concert. Twee randfranstalige en een metropolitaanfranstalige singer-songwriters: Simon Nwambeben (Kameroen), Thomas Hellman (Canada) en Thomas Dutronc (zoon van, Frankrijk).Ik kende enkel Thomas Dutronc een beetje, maar ook het voorprogramma was van goede kwaliteit. Nwambeben zingt opgewekte deuntjes in het Bafra, Hellman (het kind van ouders die elkaar 40 jaar geleden op de Cité Internationale ten huwelijk gevraagd hebben) gebruikt een Wild West-banjo voor zijn Frans-Canadese "songs". En het werkt (afgezien van zijn "Vesoul" van Jacques Brel-interpretatie.
Thomas Dutronc is een beetje zot. Hij lijkt op Peter Vanvelthoven, om maar iets te zeggen. En hij doet witte pakken aan. Afgezien daarvan, doet hij tijdens zijn optredens aan overheadprojectie en danst hij achter doorzichtige schermwanden. Eens luisteren naar "J'aime plus Paris". Hij heeft het ook twee uur getrokken... en is na het concert met zijn vier gitaristen nog eens door het publiek gegaan.
Alles was overigens... gratis. Ik ben nu de trotse bezitter van een zwart shirt met het logo van de Internationale Dag van de Franstaligheid. Ideaal om er vlaams-nationalistische vrienden mee te bezoeken in België.

Geen opmerkingen: