maandag, maart 10, 2008

Election Night

Vanavond een van mijn hobby's uitgeoefend: de avond van de Franse gemeenteraadsverkiezingen op locatie gevolgd. Gisteren (intussen) had de eerste ronde plaats van de lokale verkiezingen.

De Franse traditie in twee rondes leidt ertoe dat op de eerste avond maar weinig burgemeester zeker zijn van hun verkiezing. Eens de uitgangspositie duidelijk is, kunnen maximaal drie partijen doorgaan naar een tweede ronde, waarin de winnaar met de prijzen gaat lopen. In Parijs zitten de zaken nog iets ingewikkelder, aangezien naast de arrondissementsburgemeesters ook "conseillers de Paris" worden aangeduid uit de kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld op de lokale lijsten.Gevolg: er mag dan wel een nationale televisie-uitzending zijn, de gemeenteraadsverkiezingen verlopen compleet gedecentraliseerd. Onze eerste stop, Rue de Solférino (hoofdkwartier van de PS), was dan ook nagenoeg volledig verlaten. Twee flatscreens op de binnenplaats, maximum twintig man, een tafel met wat chips, blikjes Perrier en flessen goedkope wijn. De camera's van ARD en LCR ten spijt, viel er maar weinig nieuws te rapen.

De eerste schattingen, onderbroken door een debat tussen Patrick Devedijan/Jean-François Copé (UMP) en een Frank Vandenbroucke-achtige Laurent Fabius (PS), over het belang van de lokale belastingverhogingen die de PS in de regio's had doorgevoerd, gaven een verwachtingsconform beeld: links houdt makkelijk Rijsel (Martine Aubry verkozen in de eerste ronde), Lyon (Gérard Colomb ook in de eerste ronde), Parijs mooie voorsprong Delanoë, Marseille blijft rechts, Bordeaux ook.Enigszins verkleumd door de tochtige binnenplaats in het 7de, ging het naar het gemeentehuis van het 14de arrondissement. Naar luid van de IPSOS-schattingen zou Pierre Castagnou (PS) net de absolute meerderheid mislopen. Dat bleek ook het geval: 45%. De MoDem-kandidate De Sarnez die zich in het 14de aan de kiezer aanbiedt, haalt 13%, de UMP-kandidaat net iets meer dan 20. Opnieuw mooi resultaat. Maar wat een verschil met huize Hollande (zelf makkelijk burgemeester van Tulle in de Corrèze verkozen).

Het gemeentehuis was omgetoverd in een gezellige ontmoetingsplaats voor alle geïnteresseerde inwoners, die bij een walking dinner konden nakeuvelen over de campagne en de resultaten. Terwijl de MoDem-kandidaat in het Vijfde arrondissement (Jean Tibéri, uitgaande UMP-burgemeester, in nauwe schoentjes) aankondigde zijn positie te handhaven, verdrongen de aanwezigen (alle politieke overtuigingen) zich om de tafels met kip, rosbief, champagne, wijn en allerlei slaatjes, en werden de stemmen binnen geteld en gedeclameerd per bureau in de imposante neogotische raadszaal. Tussen de discussies over een alliantie met de MoDem (idee dat Ségolène naar voor schuift, omdat "de kiezers van de MoDem verantwoordelijker zijn dan Bayrou") en de Groenen (die veel verliezen, maar ook niet té veel), passeren figuren van de MRC (beweging van Chevènement, voor de republiek), de PRG (Parti Radical de Gauche) en een aantal figuren met oranje sjaals (de Suarez), Amerikaanse Fransen, MJS-mensen...Voorlopig kantelt nationaal enkel Le Puy-en-Velay naar rechts, voor het overige houdt links alles in handen. Bovendien is er ook kans dat Straatsburg valt. Als we in rekening brengen dat de laatste lokale stembusslag uit 2001 dateert (toen de regering-Jospin nog aan de macht was), is dit al een heel ander resultaat dan bij de presidentsverkiezingen. Het algemene resultaat in Parijs staat op 42% voor Delanoë (+11%) en 27,7% voor de UMP-lijst (nog vier procent minder dan die van Seguin in 2001). Rechts heeft na de eerste ronde het 16de (traditioneel), links het 19de, 11de, 3de. In de andere is er een "ballotage" in de tweede ronde: in het 1ste, vijfde, zesde, zevende, achtste (separate rechtse lijst <=> officiële rechtse), zeventiende ligt de rechtse kandidaat op kop, in het tweede, vierde, negende, tiende, twaalfde, dertiende, veertiende, vijftiende, achttiende en twintigste de linkse. Panafieu bakt er dus niets van, Delanoë wint gemakkelijk. De schatting voor Marseille werd intussen helemaal veranderd (links en rechts nu op precies evenveel stemmen <=> zeker tien procent verschil in de eerste).

Geen opmerkingen: