woensdag, april 16, 2008

Verboden te lachen (3)Zo wordt oppositie toch nog leuk.
(DS Online)

De regering-Leterme I mag dit jaar ruim dubbel zoveel uitgeven aan externe experts en consultants. Dat blijkt uit cijfers uit de begroting. Leterme is kwaad en doet de cijfers af als klinkklare onzin.
Ministers en staatssecretarissen krijgen niet alleen geld om kabinetsmedewerkers aan te werven en te betalen. Ze mogen ook een beroep doen op externe experts en consultants. Op die manier kunnen ze kennis inhuren die niet op hun kabinet of in de administratie aanwezig is.

SP.A-fractieleider Peter Vanvelthoven vlooide de begroting 2008 uit en stelde tot zijn verbazing vast dat de federale regering dit jaar dubbel zoveel geld uittrekt voor experts als in 2007. 'Premier Yves Leterme (CD&V) zegt altijd dat de knip op de beurs moet en dat zijn regering elke euro dubbel zal omdraaien alvorens hem uit te geven. Tegelijk stellen we vast dat hij zijn kabinet bijna 10 keer zoveel aan consultants wil laten uitgeven als zijn voorganger', aldus Vanvelthoven in De Standaard.

'Eigenlijk is alles aan het artikel fout', zegt Leterme over het artikel aan VRT-radio. 'Ik denk dat u best gewoon het artikel aan de kant schuift en er geen rekening mee houdt.'

Ook voor SP.A, dat de cijfers naar buiten bracht, is Leterme niet mals. 'Nu snap ik waarom de begrotingen ontspoord zijn', sneert Leterme.

In een achtergrondnota, die de woordvoerder van Leterme ter beschikking stelde, luidt het dat de cijfers waarnaar wordt verwezen, die van Verhofstadt III zijn, en niet van Leterme I (dat is eigenlijk nog erger, Verhofstadt III moest maar drie maand doen, maar soit). Er wordt ook op gewezen dat er bij het aantreden van elke regering een begrotingsdeliberatie is die de kredieten herverdeelt in functie van de samenstelling van de beleidsorganen. Dit zal ook nu zo zijn.

Vanvelthoven blijft echter bij zijn standpunt. Hij haalde de cijfers naar eigen zeggen uit de begrotingsnota van Leterme zelf. 'Het zijn cijfers die Leterme als begrotingsminister onder de regering Verhofstadt heeft opgesteld.'

Geen opmerkingen: