woensdag, mei 28, 2008

Industrie bedreigt slagveld

Verdorie. Na het eerdere dossier van de "Bloedbeek" (Diepenbeek, waar de hevigste gevechten in 1708 plaatsvinden), opnieuw een aanval van de industriezone op een prachtig stuk kouter.

Mars tegen uitbreiding De Bruwaan

RONNY,DE COSTER 28-05-2008 Pag. 15

Eine

De bewoners van Eine gaan een protestmars houden tegen de mogelijke uitbreiding van industriezone De Bruwaan. De stad heeft 4 jaar geleden zelf de basis gelegd voor de omstreden plannen, dus op hulp uit die hoek hoeven de bewoners niet te rekenen.

Ronny DE COSTER

De jongste gemeenteraadszitting kende een vrij woelig verloop en dat had alleen maar te maken met de discussie over de mogelijke uitbreiding van de industriezone De Bruwaan.

Elisabeth Meuleman (Groen!) wilde de gemeenteraad bij hoogdringendheid laten stemmen over een negatief advies, wat de stad volgens haar over dit dossier hoort uit te brengen. «Dit is hoogdringend. Ten laatste op 16 juni moeten alle bezwaarschriften binnen zijn. Ook een negatief advies van de stad kan niet later dan die datum», probeerde Meuleman het punt op de agenda te krijgen. Maar burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) ketste de vraag van Meuleman af. Volgens hem was er geen hoogdringendheid.

Geen steun

De bewoners van de bedreigde wijk Herlegem in Eine moeten niet rekenen op steun van de stad Oudenaarde. Het dossier dat de uitbreiding van de industriezone De Bruwaan mogelijk maakt, past in de stad haar eigen ruimtelijke plannen. Alle bezwaren die er bij de afsluiting van het openbaar onderzoek half juni kunnen liggen, zullen van bewoners zijn. De stad verzet zich helemaal niét tegen de plannen.

De stad wist vier jaar geleden al dat de wijk Herlegem wordt opgeofferd, mocht Oudenaarde 'ooit' kampen met een gebrek aan industriegrond. Dat heeft schepen van Ruimtelijke Ordening Richard Eeckhaut (CD&V) toegegeven tijdens de gemeenteraad. Sindsdien zijn in het gebied wel nog bouwvergunningen voor nieuwe woningen afgeleverd. «En daarbij heeft de stad mooi verzwegen dat die huizen vroeg of laat wel eens weer moesten verdwijnen. Die bewoners hebben nu alle reden om bij het stadsbestuur een forse schadeclaim in te dienen», vindt oppositieraadslid Marc Ottevaere (Samen).

Bewoners van de betrokken wijk, die de gemeenteraad massaal bijwoonden, dropen ontgoocheld af. «Ons protest wordt er niet minder om», verzekerde Peter Hebbellynck, woordvoerder van het actiecomité. Donderdagavond organiseren de Einenaren een protestmars tegen de mogelijke uitbreiding. De tocht start om 19.30 uur aan de hondenschool. Een uur later is er een stop aan de uitkijktoren aan Rooigem. Daar is een toespraak gepland.(daar beneden, dus)

Geen opmerkingen: