woensdag, juni 11, 2008

De Gaulle, Agamemnon en Dalloyau

De arrondissementenronde gaat verder. Gisteren stond het "Historial Charles De Gaulle" in het Hôtel des Invalides (Nationaal Legermuseum) op het programma, gevolgd door de Oresteia van Aeschylos in het Odéon. Het eerste is een orgie van Frans nationalisme ("Les troupes françaises ont été décivisives lors du débarquement... en Provence"/"Le Général ne voulait pas que les Americains administrent la France, mais qu'elle soit gouvernée par elle-même") getemperd, voor wie dat wil, door debatterende historici (als je lang genoeg doorklikt op de filmpjes). 100% Sarkozystische propaganda, maar wel mooi om zien. De beelden van de mannen in uniform zijn die van het bezoek van de president van Mauritius, die recht had op een militair saluut.Het toneelstuk is dan weer een special-effectopvoering (naakt, in het Grieks zingende koren, ontploffende en schuivende décors, veel bloed en emoties) van de familiesage van de Atriden na de Trojaanse oorlog. Voor het publiek geldt hetzelfde: veel jongeren, goedkoop (kaarten vanaf € 2 !). Het gebouw van het Odéon is wel minder mooi dan dat van de Comédie Française.

Vandaag collectieve rust in het park van les Buttes-Chaumont (aangelegd door Napoleon III, met dat van Montsouris en Parc Monceau. 's Avonds dan weer bezoek aan de succulente "nocturne de la rive droite". Helaas geen beelden van de verbluffende antiekzaken in de Faubourg Saint-Honoré ("Prix à demander") en de Avenue de Matignon (overal gratis champagne en buffetten van Dalloyau, in een kader van XVIIe en XVIIIe-eeuwse kunstvoorwerpen).Parc Chaumont


Odéon
(Nec pluribus impar, zoals in mijn Masterproef)


(Maurice Vaïsse, prof in Sciences Po, over De Gaulle)


(Iedereen wacht op zo'n mededeling van Sarko)


(Ja, mei 68... euhm, accidentje... niet te veel over vertellen)


(het Ratzinger-gebaar)


(En links haalde een goede verkiezingsuitslag na de oorlog... bzzzzzzzzzzzz... generaal De Gaulle in ballingschap.... bzzzzz.... De Gaulle president in 58)


(waar het allemaal begon)


(kosten noch moeite gespaard voor een groot propagandaproject)


(het Huis van Vertrouwen)


(HET nieuws van de week)

Geen opmerkingen: