donderdag, juni 05, 2008

Waar zaagt Eric Van Rompuy toch over ? (2)

Vandaag in DS:

Ik herken mijn land niet meer

© Marc Herremans

TONY MARY
Ik moet iets kwijt. De media zijn de enige die de huidige waanzin kunnen duiden en hopelijk stoppen. Ik doe een greep uit het nieuws van de laatste weken en ik doe een oproep aan alle mensen van goede wil (die ik ook persoonlijk zal aanschrijven).

Lees Christophe Deborsu in De Standaard van gisteren over de match Antwerpen-Tubeke waar gedurende de hele match 'Walen buiten' geroepen wordt en de journalist aangepakt wordt op zijn Franstalig zijn. Waar is onze minnelijkheid en ons consensusstreven? Waar is onze gastvrijheid?

Vorige vrijdag las ik dat Dilbeek, mijn geboortedorp, een 'taalbrief' stuurt naar zijn handelaars om hen te vragen hun waren niet in andere talen dan het Vlaams aan te prijzen. Wanneer slaan heethoofden de vensters stuk? Metropolitan Area Brussels, de hoofdstad van Europa? Waar is er integratie?

Na het speelpleintje in Liedekerke; de taalvoorwaarden voor het bekomen van een sociale woning, het marktverbod in Merchtem; de verplichting om 75 procent Vlaamse boeken in de openbare bibliotheek te hebben in een gemeente waar 80 procent van de bevolking Franstalig is en andere kleine pesterijen kan ik alleen maar intolerantie vaststellen.

Zet daarbij de opmerking van de hoofdredacteur van Flanders Today dat hij onder druk gezet wordt door een minister om wat hij geschreven heeft en die hem - en ik citeer Derek Blyth - 'agressief en bedreigend' behandeld heeft. Hij stelt zich vragen bij zijn journalistieke onafhankelijkheid.

Ik voel mij alle dagen minder goed. Ik word alle dagen ongeruster. Het klinkt hard, maar de vergelijking met 1932 is toch niet ver. We hebben een vijandsbeeld gecreëerd: dé Waal. We krijgen bijna knokploegen en we worden aangesproken op ons gedrag (onlangs sprak ik Frans in een Gents restaurant; ik kreeg een schouderklopje en er werd mij gevraagd waarom ik als Vlaming Frans sprak - moet er nog zand zijn).

Ik ben niet meer verbaasd dat The Herald Tribune spreekt over pacific ethnic cleansing (maar volgens Peter De Roover, de politiek secretaris van de Vlaamse Volksbeweging in De Zevende Dag, hebben we dat ook verkeerd begrepen). Er lijkt veel te veel slecht begrepen vandaag en dat kan alleen maar betekenen dat er iets aan de hand is, dat het niet goed is. Wat er ook van zij - if perception is reality - dan heeft ons imago een flinke deuk gekregen. En de schuld daarvan bij de Walen leggen, zoals minister Geert Bourgeois (N-VA) recentelijk deed, is er wat mij betreft lichtjes over.

Wie begrijpt die mensen nog/wie gelooft die mensen nog. That is the question.

Laat ons stoppen met onze dogmatische aanpak, met onze emoties voor onze ratio te zetten, met ons te baseren op clichés. Laat ons gezond verstand en ons ingeboren streven tot consensus weer zegevieren. Ik doe een oproep dat allen die het goed menen het huidige opbod stopzetten en dat we ons weer gaan bezighouden met de belangrijke zaken van het ogenblik. Het sociaal-economische en het demografische. Daar zullen we al genoeg werk mee hebben.

Tony Mary is lid van denkgroep België Anders en een ongeruste burger die zijn land niet meer herkent

3 opmerkingen:

Bram zei

Allez jong, dat van de nazi's niet in het vet gezet? :p

Anoniem zei

Hoe komt het dat ik dat in de Waalse kranten ook allemaal gelezen heb ... ?

Hendrik de Stoute zei

28 jaar geleden in april was er een grote betoging in Gent. 30 à 35.000 betogers dixit de Gentse politie. Wat was er toen aan de hand ? Even de pers van toen erbij halen:

"Le Soir" (22/4/80) titelde toen "Belgique éclate, ont crié 30.000 manifestants flamands à Gand". "Le Soir" schreef verbouwereerd : "(...) des groupes réclamant même une république de Flandre". In "La Libre Belgique" (22/4/80) stond er, onder de kop "Une Flandre de la haine", dit als commentaar :"(...) une Flandre qui n'a rien de profond, qui n'est celle que de la haine, du repli sur soi et des rêves dérisoires".

In de Nederlandstalige pers een andere toon. In "Het Laatste Nieuws" (22/4/80) schreef Leo Verbist toen onder de kop "Waarschuwing" volgend commentaar : "De hele betoging kan gezien worden als een toenemende radicalisering, vooral bij de jongeren". "De Standaard" (22/4/80) kopte toen : "Vlaamse betoging massaal sukses. Anti-belgicisme neemt toe". En "De Rode Vaan", het toenmalige weekblad van de Belgische Kommunistische Partij, schreef op 24/4/80 : "Het zou echter onjuist zijn de tienduizenden betogers allemaal over de neo-fascistische kam te scheren. Daarvoor was de aanwezigheid van de Vlamingen uit de Brusselse periferie en uit Vlaams-Brabant te groot. Mensen van diverse pluimage die terecht bezorgd zijn om de toekomst van hun grondgebied en leefmilieu."

We zijn nu 28 jaar later. Ik lees vandaag in "La Libre Belgique" : "Dans un sondage publié samedi, la moitié des Flamands (49,7%) se sont dit favorables à l'éclatement de la Belgique, un niveau jamais atteint par les partisans de l'indépendance de la Flandre." In "Het Laatste Nieuws" : "Het communautaire gekrakeel van het voorbije jaar heeft ook diepe wonden geslagen. Voor de allereerste keer wil een meerderheid van de Vlamingen dat België barst."

28 jaar later kunnen we alleen bevestigen wat toen ook al duidelijk was. Dit land heeft geen (slechte) compromissen nodig om de communautaire problemen op te lossen maar een (echte) oplossing. Een confederaal België waar de deelstaten bepalen welke bevoegdheden aan de federale staat toekomen is een echte oplossing. Een ander is een volledig autonoom of onafhankelijk Vlaanderen, Brussel en Wallonië in een sociaal Europa van de regio's.
We moeten durven kiezen voor verandering. Wie doet mee?

Hendrik de Stoute
DE RODE TONG VAN DE LEEUW
www.derodetongvandeleeuw.be