zaterdag, augustus 23, 2008

Bréhat

Na tien dagen blogstilte even een verduidelijking: ik breng de laatste weken van augustus door op het rustige Ile de Bréhat voor de kust van Bretagne. De Cité Universitaire heeft daar een huis, dat openstaat voor alle residenten tijdens de zomermaanden. Wanneer het hier niet regent en het even minder waait valt het eiland inderdaad "paradijselijk" te noemen. Afgesneden van het vasteland door een overzetdienst (er is bijvoorbeeld geen geldautomaat...), zijn ook de draadloze communicatiemiddelen hier erg beperkt. Op het dorpsplein (ongeveer 50 minuten te voet van de Fondation Haraucourt op de noordzijde van het eiland) is gelukkig een (betalende) Orange Wifi-connectie voorhanden.

(ons huis, vroeger eigendom van de dichter Edmond Haraucourt, die in het interbellum gecharmeerd raakte door het project van de Cité Internationale in Parijs; om zijn steun aan André Honorat, de founding father van de Cité, uit te drukken, schonk hij zijn verblijf op Bréhat, met de bedoeling om residenten er hun vakanties te laten doorbrengen; Honorat schijnt bekend te zijn geworden met het gedicht "Partir, c'est mourir un peu")

Wat kan je hier dan doen? Wel, om te zeilen is het eigenlijk te koud. In zee zwemmen met 17 graden is ook niet direct een optie om de dag mee door te brengen. Rest nog wandelen, fietsen, boekjes lezen... Ik ben een flink stuk geholpen in het maken van dergelijke verscheurende keuzes: dankzij een geïnfecteerde spinnenbeet sta ik nog een dag of vier onder antibiotica en moet ik vooral veel rusten. Michel Winocks biografie van Clemenceau houdt mij gezelschap. De plaatselijke animatie beperkt zich tot optredens van de derdegarnituur-punkrockband en de traditionele Bretoense dansen die het feestcomité inricht ("Les Bretons dansent comme ils picolent: de façon très répétitive").
(de "Phare du Paon" en de woeste zeebaren, vlakbij)

(Façadebeeldjes van het Stadstheater van Châtelet, door de actrice Sarah Bernhardt aan Honorat geschonken, orneren nu het salon in Bréhat)

Geen opmerkingen: