zondag, september 21, 2008

N-VA eruit

Liefst zo vlug mogelijk.

10 opmerkingen:

Peter Dedecker zei

We zijn daar alvast klaar voor, dan mogen jullie de boel eens proberen oplossen. En liefst niet zoals de voorbije acht jaar, waarvan we nu nog altijd de gevolgen dragen.

Frederik Dhondt zei

Met plezier.

Peter Dedecker zei

BTW: bedankt om als trouwe volgelingen van Somers (sic) de federale malaise te importeren in de Vlaamse regering. Echt goed bezig, jullie. En dat is dan zogezegd bezorgd om de koopkracht van de mensen, maar dat legt liever de Vlaamse Regering, de enige die nog een beetje deftig functioneerde, lam om partijpolitieke spelletjes te spelen in de hoop het kartel te breken. Maar zoals het er nu naar uit ziet, zal dat ijdele hoop zijn.

Nu ja, dat ze bij SP.a blij zijn met een pro forma van de drie musketiers kan ik begrijpen, sommige van jullie ex-ministers indachtig... ;-)

Frederik Dhondt zei

Het werd tijd dat er eens hard gereageerd werd op het lawaai van N-VA. Uiteindelijk heeft De Wever vandaag weer niets gedaan (geen minister in de federale regering, fractie nog nooit meegestemd...) en kan hij morgen nog eens een communautaire show opvoeren met zijn reservecartouche in de Vlaamse Regering (die hij dan zelf OOK kan gijzelen tot 2009). Die beelden van Demesmaeker die "Vliegt de blauwvoet, storm op zee zingt"... Om nog maar te zwijgen over de kaakslagen, het "verraad aan Vlaanderen", altijd maar de schuld geven aan de anderen (de Franstaligen, de sp.a, de vld... zolang de N-VA zelf geen verantwoordelijkheid moet opnemen, is het allemaal goed).

Als sp.a en VLD nu eens goed duidelijk maken dat er nog andere wegen zijn dan deze goedkope en gevaarlijke scheldpolitiek, die alleen mensen tegen elkaar opzet, ben ik al heel tevreden.

Frederik Dhondt zei

Overigens volledig akkoord met de commentator van Het Laatste Nieuws:

De N-VA heeft zich met haar congres lelijk in de voet geschoten en tegelijk in die van haar kartelparter CD&V. Bij de N-VA is dat een traditie. De partij is tot stand gekomen door het opblazen van de Volksunie. Nog liever uiteenvallen dan op de eigen standpunten toe te geven. Die onverzoenlijke nationalisten hebben hun geweldigste zet gedaan toen zij de in de oppositie zwalpende CD&V in hun netten vingen. Het gevolg kennen we. Bijna anderhalf jaar immobilisme en een politieke taal op zijn Noord-Iers.
Dat de N-VA niet meer meedoet, het zal niemand een zorg wezen. Daarmee marginaliseert N-VA alleen zichzelf. Wie niet meedoet, telt niet mee. Maar nu zit CD&V dus met de gebakken peren. Naar aloude traditie wil de partij de kool en de geit sparen. Dat is ten enen male onmogelijk. Een minister en zijn partij kunnen uit een regeerakkoord niet uitpikken wat ze willen steunen. Als minister Bourgeois het hoofdstuk over de staatshervorming niet meer steunt, moet hij daarvan de consequentie nemen. Of CD&V nog in kartel naar verkiezingen wil, daar heeft niemand zaken mee, maar Kris Peeters moet kiezen. Als hij minister Bourgeois houdt, is zijn Vlaamse regering de facto demissionair. In het andere geval kan hij verder, ook met de gemeenschapsdialoog.

Iedereen in de Wetstraat wist perfect dat de aanwezigheid van de N-VA een staatshervorming zeer moeilijk zou maken, zoniet onmogelijk, omdat de partij zich zo ver had geëngageerd dat ze niet in staat is toegevingen te doen. Het zit bij de partij in de genen. Dat is geen verwijt, het is een vaststelling. Het is uitermate jammer dat de democratische Vlaamse beweging zo geëvolueerd is, dat ze de kunst van het compromis niet meer beheerst. Bijna 100 procent krijgen op je congres, dat is een makkie. Je hoeft dan alleen maar uit te roepen dat je gelijk hebt, waarna iedereen volgt. Het staatsmansschap heeft niets te maken met postjes, het heeft te maken met de kunst om een stuk van je gelijk prijs te geven.

Dit land is nu lang genoeg gegijzeld. De bevolking heeft recht op duidelijkheid. Dus, CD&V-top, zorg nu dat het begint of laat anders de kiezer spreken.

(http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=OP20NIB9)

Peter Dedecker zei

Als minister Bourgeois het hoofdstuk over de staatshervorming niet meer steunt, moet hij daarvan de consequentie nemen.
De vraag is wie het hoofdstuk over de staatshervorming niet volgt, inclusief de bijkomende akkoorden hierover. Dat is me wel redelijk duidelijk, denk ik.

Peter Dedecker zei

BTW: u vraagt, wij draaien ;-)

Peter Dedecker zei

En mijn vorige reactie is er heel subtiel niet op geraakt?

Dictatuur, zeg ik u! Chinese communistische toestanden! ;-)

Frederik Dhondt zei

Ik was niet in de buurt van de computer, mijn excuses :-). Kris Peeters is in mijn achting gestegen vandaag.

Peter Dedecker zei

Oeie, die wordt dan gewoon automatisch gewist of wat, na een zekere tijd?

Ik hou ook wel van Kris Peeters zijn stijl, die gaat voor concrete realisaties. Alleen, tja, de laatste tijd: enige geloofwaardigheid voor de praatbarak lijkt me toch wel wat naïef. We hebben de voorbije 15 maanden genoeg gezien.