zondag, september 14, 2008

Peiling Le Soir
De eerste peiling van de politieke "rentrée". Er zullen nog wel een paar volgen (VRT, Libre Belgique), maar Le Soir heeft de traditie "de toon" te zetten. Traditioneel zijn een aantal tendenzen hier zwaar overschat. Anderzijds zitten de peilingen van Le Soir doorgaans dichter op het resultaat van het Blok. Des te opmerkelijk dat het VB hier dan ook amper 14,9% krijgt.

1) Kamer
15 groenen (+3)
33 socialisten (-1)
39 christen-democraten en nationalisten (-1)
34 liberalen (-7)
18 extreem-rechtsen (=)
11 dedeckeristen (+6)

Christen-democratisch gloriemoment. Als de MR effectief de "klop" van 6% in Wallonië krijgt die de peiling geeft, gaan er vijf zetels af. Ook de openVLD kan twee zetels kwijtspelen (in West-Vlaanderen komen de liberalen dan nipt voor sp.a/VP, waar meteen het hele verlies ligt, integraal ten gunste van LDD). Dat brengt de liberale groep in de Kamer van de grootste (41) naar een nipte tweede plaats (34 <=> 33 socialisten). CD&V verliest twee zetels (een in West-Vlaanderen en een in Antwerpen), cdH raapt er 1 op (in Luxemburg, ten koste van de MR), maar de Oranje-gele fractie is met 39 zetels met gemak de grootste. Exit premierambities voor Reynders.

sp.a/VP verliest nog een extra zetel (in Limburg, door LDD) en zakt naar 13. Business as usual vor de PS: perfect status quo ante bellum. De vier Vlaamse groene kamerkabouters krijgen er een Antwerps kameraadje bij (wat perfect beantwoordt aan de min van sp.a en de plus van Groen! in de peiling). Samen met de twee nieuwe Waalse groene parlementairen (+ 1 in Luik en Henegouwen, telkens zetels die de MR verliest). Het VB mag een interimkantoor contacteren voor twee te herplaatsen partijsoldaten (min 1 in Oost-Vlaanderen en in Antwerpen). De laatste MR-verliespost (naast 1 in Luik en Henegouwen aan Ecolo en 1 in Luxemburg aan cdH) heet FN: zowel in BHV als in Henegouwen pakt het zootje ongeregeld genoeg stemmen om naar de Kamer te kunnen. Caveat: het FN scoort doorgaans veel minder bij verkiezingen dan in peilingen, Le Soir heeft ze waarschijnlijk een beetje overschat.

2) Senaat
Uiteraard veel minder belangrijk.
7 Groenen (2 Groen!, 5 ecolo) (=, door sterk resultaat Ecolo in 2007)
16 Socialisten (6 sp.a/VP, 10 PS) (=, PS heeft de gemeenschapsenator van de Duitse Gemeenschap)
19 Christen-Democraten/Nationalisten (13 CD&V/NVA, 6 cdH) (=)
16 Liberalen (8 openVLD, 8 MR) (-4)
6 Extreem-rechtsen (5 + VB) (-2)
7 Dedeckeristen (+6)

3) Europa (in 2009 gaan in het totaal 2 zetels verloren < intrede Bulgarije en Roemenië; moeilijk te vergelijken)
1 Groene (1 ecolo)
5 Socialisten (3 PS, 2 sp.a)
7 Christen-Democraten (4 CD&V/NVA, 3 cdH; cdH Krijgt altijd Duitstalige Europalementariër) 5 Liberalen (3 openVLD, 2 MR)
2 Extreem-Rechtsen (VB)
2 Dedeckeristen (Bart Staes wordt dus het kind van de rekening)

4) Vlaams Parlement (tov uitslag 2004)
6 Groenen (=)
19 sp.a/VP (-6)
40 CD&V/NVA (+4)
20 openVLD (-5)
18 LDD (+18)
18 VB (-14)
1 UF

Het VB verliest overal (VlBra: -2, W-Vl: -2, O-Vl -2, Lim -1, Apen -4), LDD pakt overal de buit (Apen 4, Limb 1, O-Vl 3, W-Vl 5, VlBra 2). Voor het gemak zijn de Brusselse zetels (3 VB, 1 sp.a, 1 CD&V, 1 VLD) constant gehouden.

Voor een meerderheid in het Vlaams Parlement zijn 63 zetels nodig. CD&V-VLD-LDD zou daar gemakkelijk boven zitten (76/124). CD&V/sp.a/Groen! is véél nipter (65/124).

Alles bijeen aangenaam dat het Blok heel wat zetels zou verliezen, maar absoluut niet positief dat het Vlaams Kartel haar machtspositie versterkt. Bovendien maken de nieuwe zetels voor Dedecker een pak frequenteerbare stemmen vrij op de rechterzijde. Op naar de volgende...

Geen opmerkingen: