zaterdag, februari 14, 2009

Fortis (2)

Chers électeurs de Didier Reynders, vos actions ne valent... euh, plus rien. Du tout.

Het gevreesde 'bankroet' van de Fortis Holding wordt een stuk realistischer. Ratingbureau Standard&Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van de holding fors afgewaardeerd tot 'BB', het equivalent van junk, rommel dus.

De downgrading is een gevolg van het afwijzen van de verkoop van Fortis Bank aan de Franse groep BNP Paribas. Volgens S&P zijn de gevolgen voor de Fortis Holding negatief, "al valt het moeilijk in te schatten wat de gevolgen zijn van de nee-stem van de aandeelhouders op de buitengewone algemene vergadering". S&P verlaagt daarom de rating voor de lange- en kortetermijnverplichtingen van de holding naar 'BB'.

Concreet wordt het door de afwaardering voor Fortis Holding praktisch onmogelijk om bij andere partijen krediet te krijgen, omdat de holding nu het stempel 'onbetrouwbaar' krijgt. De financiële problemen van de holding worden hierdoor bijzonder acuut. "Dit zat eraan te komen. We hebben de voorbije dagen de koers van Fortis reeds fors zien zakken. Jammer dat de aandeelhouders niet hebben willen luisteren naar ons voorstel", zegt woordvoerster Kathleen Steel van de Fortis Holding.

Namens het advocatenkantoor Modrikamen, de belangrijkste stem in het nee-kamp, wijst Laurent Arnauts alle verantwoordelijkheid voor de dalende rating af. "We zitten nu in een overgangsfase. Dat de kredietwaardigheid wordt verlaagd, is het gevolg van de communicatie vanuit de holding, die zelf het woord 'bankroet' in de mond genomen heeft."

Zowel gedelegeerd bestuurder Karel De Boeck als voormalig Fortisvoorzitter Jan-Michiel Hessels hadden aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering uitdrukkelijk gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen voor de holding bij een nee-stem. Een faillissement was niet uitgesloten. Dat komt omdat de holding gebonden is aan een overeenkomst om 73 procent van het special purpose vehicle (SPV), een bad bank, te financieren. De Belgische overheid wil die bad bank oprichten, want anders komt de kredietwaardigheid van de Fortis Bank, die in staatshanden is, in het gedrang.

In het SPV zitten rommelkredieten voor een bedrag van 10,4 miljard. Het aandeel van de holding in de bad bank bedraagt 6,8 miljard euro. "We moeten ons hele vermogen riskeren in het SPV. Als dat slecht afloopt, zijn de gevolgen niet te overzien", waarschuwde De Boeck gisteren op een aandeelhoudersvergadering. Het kamp-Modrikamen houdt vol dat de holding geen enkele verplichting voor het SPV draagt, aangezien de overeenkomst daarover mee is weggestemd.

Door de ratingverlaging door S&P wordt de holding met de neus op de feiten gedrukt. "De holding komt in liquiditeitsproblemen. Met de downgrading door S&P wordt het bijzonder moeilijk aan funding te raken. Om krediet los te krijgen zal de holding activa, meer bepaald de verzekeringstak, in onderpand moeten geven", zegt Steel.

Ook Moody's, een ander ratingbureau, is van plan de status van de holding te herzien. Ook de Fortis Bank en de Verzekeringen worden onderzocht. Nu reeds voelt de holding de negatieve gevolgen aan den lijve. (Johan Corthouts en Bart Eeckhout)

Geen opmerkingen: