vrijdag, maart 13, 2009

Les enfoirés

Het begint weer...

(vrt)
vr 13/03/09 17:25 (UPDATE audio) - De burgemeesters van Halle-Vilvoorde herhalen hun scherpe kritiek op het feit dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog steeds niet is gesplitst, maar de meesten zullen de stembusgang voor de Europese verkiezingen van 7 juni niet boycotten. In Gooik komen er "acties", in Affligem en Lennik komt er een boycot.

In 2007 hadden een 10-tal van de 21 burgemeesters van Halle-Vilvoorde de stembusgang gedwarsboomd. Door tussenkomst van de gouverneur van Vlaams-Brabant verliep uiteindelijk alles toen toch normaal.
Ga naar de toegankelijk versie van de content die nu volgt.

Op deze plaats staat een flash die audio aanbiedt. Hieronder vindt u de informatie van deze audio en een link naar het fragment.
"Symbolische acties"

Beluister het mp3-audiofragment.

Vandaag hebben alle burgemeesters beslist om zich naar aanleiding van de Europese verkiezingen te beperken tot "informeren en sensibiliseren".

Toch komt er in Affligem en Lennik weer een boycot, zoals in 2007. "Ik ga ervan uit dat de gouverneur, zoals tijdens de federale verkiezingen de organisatie zal overnemen", zegt burgemeester Yvan 't Kint (Onafhankelijk Liberaal) van Affligem.

Burgemeester Michel Doomst (CD&V) van Gooik houdt het iets vager: "U mag verwijzen naar de organisatie van de verkiezingen, waar wij een aantal dingen in vraag zullen stellen."
Oude kwestie die maar niet geregeld raakt

De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde is een oude Vlaamse eis en heeft vooral te maken met het feit dat de Franstalige partijen ook stemmen kunnen ronselen in de Vlaamse rand rond Brussel. Door een splitsing zou dat onmogelijk worden.

De kwestie werd weer actueel door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 2003, na de invoering van de provinciale kieskringen. Het Hof stelde dat het gelijkheidsprincipe wordt geschonden.

De kwestie staat sindsdien hoog op de Vlaamse politieke agenda, maar zit door de chaotische regeringsvorming na de federale verkiezingen van 2007 weer in de koelkast.

Geen opmerkingen: