zaterdag, april 25, 2009

Huyse (2)

Om zijn woorden kracht bij te zetten: het percentage opvolgers in de Vlaams Parlementsfracties op het einde van de legislatuur:

sp.a
11/22 (= 50%)

openVLD
11/25 (= 40%)

CD&V
8/28 (= 28%)

groen!
1/6 (Bart Caron < Spirit)

N-VA
1/6 (Piet De Bruyn)

LDD
2/3 (Verstrepen < VB, Gino De Craemer < N-VA)

VB
8/29 (27%)

Totaal (+ 1 onafhankelijke, John Vrancken, ex-LDD en ex-VB + 1 Christian Van Eyken van de UF)

42/124 (33,8%)

De opvolgers vormen samen veruit de grootste fractie van het parlement...

3 opmerkingen:

christophe zei

En bij de SPa is het het ergst van al.

Frederik Dhondt zei

Dat klopt. Niet dat die opvolgers minder bekwaam zouden zijn (er zijn er die hele goede rapporten krijgen van De Standaard, bijvoorbeeld Joris Vandenbroucke, Bart Van Malderen, Elke Roex of Dany Vandenbossche), maar er worden systematisch meer "federale" politici op de Vlaamse lijst gezet, omdat sp.a bij elke verkiezing met alle boegbelden wil uitpakken.

Vandaar: laat in 's hemelsnaam die verkiezingen samenvallen en zorg ervoor dat je maar op 1 lijst tegelijk mag staan. Zo heeft de kiezer iets meer vrijheid in het aanduiden van zijn mandatarissen.

Peter Dedecker zei

Allé, dus omdat een aantal partijen (en dan vooral jouw eigen partij) het niet zo nauw nemen met de deontologie van de gescheiden verkiezingen, moet het hele systeem maar afgeschaft worden? Self-fulfilling prophecy?

Over het nut van de gescheiden verkiezingen heb ik al een boompje opgezet, maar het systeem van de opvolgers is idd serieus aan herziening toe. Op deze manier blijven we immers een particratie en bestaat een groot deel van het parlement (dat normaal de regering zou moeten controleren) uit al dan niet slaafse volgelingen die er enkel zitten met dank aan het succes van anderen uit de partij die zich aan niet zo propere principes bezondigen, of omdat ze op de plaats zitten van de minister die ze zouden moeten controleren. Afschaffing van de opvolgerslijst (waar ik momenteel zelf op fungeer :-D) en een systeem zoals bij de gemeenteraad (eerstvolgende niet-verkozene = eerste opvolger) lijkt me een pak democratischer en beter.