vrijdag, april 10, 2009

Nieuws uit het Zingemse OCMW

Sinds kort ook op onze afdelingswebsite: een korte samenvatting van de maandelijkse raadsvergadering.


De Zingemse OCMW-raad besliste maandag om het concept voor het Sociaal Huis Zingem goed te keuren. Met de verhuis naar het nieuwe gemeentelijke administratief centrum, zullen gemeente en OCMW samen hun sociale diensten in 1 loket aanbieden. Mensen hebben zo één centraal punt om met hun vragen over alle diensten terecht te kunnen. De openingsuren van het nieuwe administratief centrum houden een verandering in: voortaan kan je ook op dinsdagavond, tot 19:00, terecht bij de gemeentelijke- en OCMW-diensten. In ruil verdwijnt wel de zaterdagopening (die in Oost-Vlaanderen enkel nog door twee andere gemeentes werd aangehouden).

Informatie moet er ook op internet zijn. Daarom besliste het OCMW Zingem om in de provinciale website voor Kinderopvang te stappen: op www.kinderopvangzov.be komt alle informatie over kinderopvang in Zingem. De openstaande plaatsen van de DVO Zingem-Nazareth zullen ter beschikking staan. Indien we zelf volzet zijn, worden ouders doorverwezen naar de andere initiatieven in de gemeente.

Het OCMW is ook lid geworden van de SEL regio Gent (samenwerkingsinitiatief voor eerstelijnsgezondheidszorg). Deze administratieve stap kan een aantal mogelijke lacunes opvangen in de zorgverstrekking. Er kwam ook een antwoord op de vraag om uitbreiding van de DVO (kinderopvang van 0 tot 3 jaar): onze vraag (behandeld op de raad van maart) is ontvankelijk verklaard.

Onze strijk- en naaiwinkel heeft een goede maand maart achter de rug. Om de dienst nog meer te promoten, wordt op zaterdag 6 juni 2009 een bijkomende opendeurdag gehouden. Tot slot boog de raad zich over het oplopende water- en elektriciteitsverbruik in het Lokaal Opvanginitiatief. Hoewel het niet eenvoudig is hier iets aan te veranderen (we vangen vijf alleenstaande mannen op, die meer verbruiken dan bijvoorbeeld een gezin) en alle kosten ruimschoots door de Federale overheid worden vergoed, vindt de raad dat dit geen positief signaal geeft. We hopen binnenkort maatregelen te kunnen nemen.

Zie ook deze pdf.

Geen opmerkingen: