dinsdag, augustus 25, 2009

Miserie bij de Franse PS (...)

Dit weekend houdt de PS haar zomeruniversiteit in La Rochelle. Vorig jaar het toneel van terrasintriges, waarbij de vreemde Fabius-Strauss-Kahn-Montebourg-coalitie rond Martine Aubry fysiek duidelijk werd voor de buitenwereld. Waar Ségolène Royal haar pathetische "Aimez-vous les uns les autres" lanceerde.

Boel & Bazaar met Manuel Valls
Na de pandoering van de Europese verkiezingen zijn alle remmen weer losgegooid. Het begon met de manifestatie van Manuel Valls als "candidat à la candidature" voor 2012. Hoewel al 50 jaar en een van de medewerkers van Jospin in 1997-2002, is hij in de PS een "jongere". Steunde Ségolène Royal bij de voorzittersverkiezingen en zei daar een aantal zeer grove dingen over Martine Aubry. Vindt dat de PS moet worden afgeschaft en dat er een nieuwe partij moet komen zonder het woord "socialist" in (wat ook de mening is van de filosoof BHL, die Royal steunt). Liet zich opmerken met racistische uitspraken op een markt in Évry, waar hij burgemeester is. Valls cirkelt tegenwoordig als een vrije elektron los.

Martine Aubry heeft hem op 15 juli gevraagd om zijn boeltje te pakken en het af te trappen als hij niet wat meer liefde voor de partij wil betonen. Probleem: Valls laat er zich niet door afschrikken en krijgt steun van anderen. Aubry's brief werkt dus als een boemerang. En ondermijnt des te meer haar gezag.

Het leek weer even wat kalmer, met zowaar een verzoening tussen Royal en Aubry. Delanoë manifesteerde zijn ongenoegen in een online brief: de PS gelijkt steeds meer op de sectaire SFIO (voorloper, eind jaren 60 door Mitterrand gefusioneerd met een dissidente partij). Waarschijnlijk gaat hij nog een beetje de kat uit de boom kijken. Net als François Hollande. Beide heren hebben kartel gemaakt voor de voorzittersverkiezingen (die de eerste tegen alle verwachtingen in niet gewonnen heeft), maar willen elk hun kans gaan voor 2012.

Algemeen werd echter aangenomen dat Aubry en Benoît Hamon (woordvoerder) konden werken aan het zoveelste ombouw- en renovatieplan. Aubry had dat onmiddellijk na de Europese verkiezingen laten slikken door een uitgebreide partijraad. Een stappenplan moet zo leiden tot de uitwerking van een programma voor 2012. Waarvan iedereen op voorhand weet dat het irrelevant en wazig zal zijn, als op voorhand geen duidelijkheid is over de kandidaturen.

"Primaires ouvertes"
Vorige week was het goed prijs: Arnaud Montebourg, die door Aubry belast is met de "rénovation", dreigt ontslag te nemen als er geen "open primaries" worden georganiseerd, waar alle linkse kandidaten en militanten aan kunnen deelnemen. Hij zoekt een formule waarbij groen, communist, socialist en eventueel linkse centrist zich op voorhand kunnen uitspreken voor één figuur. Laurent Fabius, oud-eerste minister van Mitterrand en een van de belangrijkste peilers waarop Aubry haar nipte overwinning heeft gebouwd, steunt het idee. Er is ook wel veel kans dat het erdoor komt: Montebourg is een door de wol geverfd apparatsjik en weet altijd zijn kar op het juiste moment te keren (in 2006 was hij tegen Royal, in 2007 ervoor, in 2008 weer ertegen).

Breed links of centrum-links, of alletwee ?
Het dossier van de allianties lijkt weer een nieuwe kans om alles open te rijten. Gérard Collomb, burgemeester van Lyon en lid van de stroming-Royal, eist plots een alliantie met de MoDem. Probleem: de PS is door de groenen voorbij gesneld bij de Europese verkiezingen. Opties: 1) hopen op een betere score en met de MoDem gaan (Collomb) <=> 2) gezamenlijke lijsten indienen en zo vanaf de eerste ronde op kop staan (= wat de meesten willen bij de PS). Extra complicatie: de groenen zijn het gewoon om door de socialisten te worden kaalgeplukt (bijvoorbeeld in Parijs is er vrij veel ongenoegen over Delanoë bij de kleine partner). En zouden graag apart opkomen.

Wat Royal er zelf van denkt, is niet geweten. Ze is niet naar de vergadering van haar eigen stroming geweest. Daar wacht MEP Vincent Peillon op zijn kans om naar de partijtop door te groeien. Op hun vergadering vorig weekend kreeg Mareille de Sarnez (MoDem) alvast een warm onthaal.

Wie alle manoeuvres wil volgen: de blog "Puzzle socialiste" van Le Monde brengt de knoeiboel in kaart. De Vijf scenario's voor allianties staan hier.

Geen opmerkingen: