dinsdag, oktober 27, 2009

De blauwe strijd

Korte opmerking bij de strijd om het blauwe partijvoorzitterschap: de spreiding van de kandidaten.

Rutten (Vl.Br) - Van Mechelen/Sterckx (A'pen)
Rutten neemt de meest gebuisde blauwe provincie mee (12% in juni... ze komen van 22% in 1999; terwijl LDD zwak gescoord heeft). Ze behoort zelf tot de stal van De Gucht, maar die is niet overdreven geliefd in eigen rangen. Van Mechelen en Sterckx zijn beiden ook wel op hun retour.

Lijkt wel intelligent en capabel. De boodschap over "de kracht van realisme" en de kritiek op de verkiezingscampagne lijkt wel ok.

De Croo (O.Vl) - Ceysens (Vl. Br) - Van Quickenborne (W. Vl)
De Croo jr. neemt zeker een belangrijk stuk van Oost-Vlaanderen mee (VLD op 18% voor het Vlaams Parlement, maar ook bijna 8% LDD-concurrentie). Vlaams-Brabant is traditioneel de andere sterke provincie. In West-Vlaanderen (ongeveer gelijkaardige evolutie als in Antwerpen op 10 jaar) is er de concurrentie van Dedecker, die er groter geworden is dan zijn moederpartij.

De Croo jr. zelf maakt een betere indruk dan de andere blauwe "zonen van". Heeft ook de tijd gekregen om eerst iets anders te doen, buiten de politiek om. Misschien een argument dat wel kan werken in een liberale partij.

Zou je kunnen zeggen (als je de twee naast elkaar legt) dat De Croo mikt op de rechterflank en dus een recuperatie van de verloren LDD-schapen, en Rutten op een eerder centrumkoers ?

Het grootste probleem voor de VLD-voorzitter wordt hoe dan ook de federale regeringsdeelname. De VLD wou niet in de regering met sp.a, maar zit nu met de PS, omwille van de staatshervorming. In de begroting voor 2010 staat nu bijvoorbeeld opslag voor de verpleegsters die nachtwerk verrichten (in volle crisis). Ongetwijfeld een lovenswaardige maatregel van Laurette Onkelinx (gesteund op een efficiënte PS-cdH-ACV-coalitie?). Maar als ik een blauwe zelfstandige zou zijn (quod non), ik stemde meteen voor LDD... Guy Vanhengel geeft in zijn optredens bovendien de indruk dat hij er niets van kent. Eerst zeggen dat we failliet zijn, en dan met de glimlach een gigantisch gat komen voorstellen, dat is slechte komedie. (Vande Lanotte sloeg vroeger ook wel ergens voor de vakantie alarm, maar dat was dan wel om een begroting in evenwicht voor te leggen.)

Nu goed, de VLD heeft onder Verhofstadt ook geregeerd met de PS. Het verschil is nu wel dat er geen gezamenlijk project is. Wie in de federale regering zit, doet dat deels uit "raison d'état". There is no alternative. Er moet een akkoord komen over BHV en de staatshervorming. Het kernkabinet bestaat dan nog uit politici die er zelf wonen (Vanackere, Milquet, Van Rompuy, Onkelinx, Vanhengel... wie had dat kunnen voorspellen in 2007 ?). Allemaal gematigde mensen, maar met matiging zal de VLD niets kopen. De VLD maakt deel uit van een regering die niets doet.

Hoe geloofwaardig is bijvoorbeeld Van Quickenborne, die als minister van Economie moet waken over de eerlijke concurrentie (liberaal dogma bij uitstek) ? Prijzen voor internet en elektriciteit zijn hoger bij ons dan in het buitenland, door toedoen van monopolisten, wiens macht niet gebroken wordt. De mensen pikken de wollige praatjes van de liberalen niet meer. Hij kan er iets aan doen, maar hij vertikt het.


Probleem: de communautaire problemen zijn van die aard, dat de legislatuur voorbij zal zijn voor de liberalen het goed en wel beseffen. Wat gaan ze de kiezer kunnen voorschotelen in juni 2011 ? Ze kunnen in het beste geval hopen dat LDD uit elkaar valt. Het is dan natuurlijk nog maar de vraag of er meer dan een paar opportunistische kandidaten zal te recupereren vallen, die kiezers kunnen zo weer in alle richtingen uiteen stuiven.

Geen opmerkingen: