vrijdag, december 25, 2009

Onder de kerstboom


La face cachée des banques Plon, 2009. Boek van Eric Laurent, die op France Culture Les Enjeux Internationaux animeert (elke weekdag tien minuutjes, zie links hier rechts op het scherm). Laurent onderzoekt de "connivence" tussen financiële en politieke macht in de Verenigde Staten (waar hij veel topbankiers anoniem moet interviewen, uit schrik voor processen). En in mindere mate in Europa. Zeer interessant.


Un siècle de crises internationales, de Pékin (1900) au Caucase (2008) André Versaille, 009. Boek van Jean-Louis Dufour, ere-commandant en prof aan de École Militaire in Frankrijk (die vorig jaar in Sciences Po is tussengekomen in een seminarie over de tweede Koude Oorlog). Leuk om af en toe een stukje uit te lezen, zoals over de crisissen van Tanger en Fashoda voor WOI...

La France au XVIIe siècle. Puissance de l'État. Contrôle de la société PUF, 2008. Boek (864 p.) van Lucien Bély, prof aan de Sorbonne, over Frankrijk in de 17de eeuw. Voor een deel herwerking van eerdere publicaties (voor wat Louis XIV betreft, of voor wat de Franse samenleving in het Ancien Régime betreft), maar uiteraard ook aangevuld met nieuwe stukken over het begin van de eeuw en Louis XIII.

Eerdere aanwinsten:


De Tachtigjarige Oorlog. Prachtig boek van een aantal Nederlandse historici over de strijd van de Nederlanden tegen Spanje tussen 1568 en 1648. Zeer mooie uitgave, met duidelijke kaarten.


Louis XIV, l'homme et le roi. Tentoonstellingscataloog van wat nog tot eind februari in Versailles loopt: de allereerste tentoonstelling over Louis XIV in zijn eigen paleis. Staat voor volgende week op de agenda (gezien de buitenlandse verplaatsing in Londen de afgelopen drie maand en in Frankfurt de komende twee, had ik de tijd nog niet om er met de TGV tussenuit te knijpen voor een dagje Parijs).

Geen opmerkingen: