woensdag, januari 20, 2010

"Shockdoctrine" voor Europa

Mededeling vanochtend op BBC World: de productiviteit van de Amerikaanse ondernemingen is in 2009 hoger uitgevallen dan die van hun concurrenten in de eurozone. Dat komt door het verminderen van het aantal werknemers. Anders uitgedrukt: ze produceren niet noodzakelijk meer, maar ze gooien gewoon meer mensen buiten. Commentaar van de journalist: in Europa is het te lastig om iemand te ontslaan, logisch dat de productiviteit er lager ligt.

Als we zo gaan beginnen... Blijkbaar is het van geen tel dat wie zijn job verliest in de VS (miljoenen mensen de afgelopen twee jaar), niet bepaald in comfortabele leefomstandigheden terechtkomt. Uiteindelijk beoordeelt men hier enkel hoeveel de aandeelhouders (= mensen die over voldoende vermogen beschikken, om het ter beschikking te stellen van een vennootschap, die er haar -risicovolle- activiteiten mee financiert) uit het bedrijf kunnen krijgen. Medewerkers zijn in die optiek maar een bijzaak. Eerder een kostenfactor dan iets dat toegevoegde waarde brengt.

Ik hoop dat "Herr Von Rompuy" het meent als hij spreekt over het verdedigen van de "Europese way of life". Met dit soort argumenten haal je enkel wie het goed heeft uit de crisis. En wordt de kloof gewoon nog groter achteraf, dan voorheen. Europa moet hier dringend een antwoord op vinden.

Jacques Delors verklaarde eerder dit jaar in Parijs nog maar eens dat het apolitieke optreden van de Europese Centrale Bank ons jaarlijks minimaal een half procent economische groei gekost heeft. Kan je de "Europese way of life" behouden als de economie niet genoeg meegroeit ? Natuurlijk niet, maar die groei moet wel sociaal zijn. Anders ondergraaf je het systeem al aan de inkomstenzijde.

Zoals in het Verenigd Koninkrijk, de standplaats van de BBC. Waar de overheid de afgelopen jaren vet geleefd heeft met de inkomsten van de City en een gedereguleerde economie. Maar waar de slinger nu onverbiddellijk terugslaat. Met als resultaat dat het sociale model niet alleen aan de inkomsten-, maar ook aan de uitgavenzijde volledig de Amerikaanse toer opgaat.

Londen zakt nu door het luchtkasteel dat Blair en Brown hebben opgebouwd. Gewoon omdat de economie tegenslaat en hun model erop gebaseerd is dat je met je loon alles afbetaalt. Mensen veranderen vlug van job, maar dat komt ook omdat er veel posities beschikbaar zijn. Val je zonder job, en geraak je niet tijdig aan iets anders (voor je uitkering terug zakt), dan moet je uit je huis. Net zoals in Amerika.

Het recht van de sterkste, is het dat wat Europa wil ? De structuren moeten grondig hervormd worden, of de enige oplossing zal zijn dat het hier op termijn net hetzelfde wordt als over het kanaal.

Geen opmerkingen: