vrijdag, februari 26, 2010

Brussel-Frankfurt, of waarom de Deutsche Bahn beter geen mensen vervoert

De afgelopen drie dagen ging uw dienaar op en af met de ICE (Internationale sneltrein van de Duitse spoorwegen) tussen Brussel en Frankfurt am Main, waar zijn onderzoeksverblijf ten einde loopt.

Normaal brengt de ICE je in drie uur van A naar B. "Normaal" is dat eigenlijk niet, als ik de treinritten naast elkaar leg. Al op de eerste dag (4 januari) werd de trein afgesloten in Keulen, waar ik met mijn bagage voor twee maand mocht overstappen op een "Bummelzug". De volgende ritten op en af naar huis hadden telkens een mineure vertraging, maar deze week is er blijkbaar iets grondig fout met de ICE.

Zo zat ik woensdagnamiddag en deze namiddag telkens ongeveer anderhalf uur vast tussen Limburg en Montabaur, twee tussenstations tussen Keulen en Frankfurt. Woensdag was dat nog min of meer comfortabel (de trein moest gewoon wachten op een andere, liever dat dan dat hij door een rood licht vliegt). Vandaag viel de elektriciteit uit.

Dat betekent concreet dat alle elektrisch aangedreven zaken op de trein (toilet ! frigo in de bar!) uitvallen. In het begin werd ons meegedeeld door een nerveuze treincoördinator, dat de trein naar alle waarschijnlijkheid niet meer verder zou kunnen rijden, door een blikseminslag. Aangezien ik mooi in de "snuit" van de ICE zat, kon ik de bestuurder vruchteloos zien proberen om de machine terug aan de praat te krijgen. Om telkens te botsen op het njet van een synthetische stem.

Het begon een beetje op Eurostar-toestanden te lijken. De bar werd gratis open verklaard (voor niet-alcoholische dranken). Het was niet bekend wanneer de duwlocomotieven, die ons gevaarte tot het eerstvolgende kleinere station zouden bewegen, konden worden ingezet. Bovendien was het van daar verwisselen voor een normale trein naar Keulen. Om daar te wachten op de volgende naar Frankfurt (die natuurlijk al vrij vol geboekt zit).

Gelukkig lukt een soort "reset" van de treininstallatie en zijn we er na 80 minuten toch vandoor gegaan. Dit soort voorvallen is vrij banaal, maar toch zijn er twee dingen verkeerd mee:
1. De problemen zijn frequent op de ICE (mijn moeder, die me afgelopen weekend kwam bezoeken, zat maar liefst drie uur vast tussen Keulen en Aken, door een boom die op de bovenleiding was gevallen).
2. De ICE is een heel dure trein (drie maanden op voorhand in "Supersparpreis" = € 59 enkel, voor een jongere). De snelheid (ongeveer een uur minder dan met de wagen of het vliegtuig) zou dat moeten compenseren, maar als je zoveel vertraging oploopt, is dat argument al niet meer geldig. Het is goedkoper om koolstofdioxide in de lucht te jagen met een vliegende sigaar of een benzine brakende ijzeren rammelbak.

Deutsche Bahn heeft een compensatieregeling, maar die is heel karig (25 procent terug bij een uur tot 119 minuten vertraging, 50 procent boven de twee uur). Bovendien zijn formulieren enkel in het Duits verkrijgbaar, wat toch een schande is voor een internationale trein. Je moet ze bovendien per post versturen naar de centrale klachtendienst in Frankfurt. Niet evident voor eenmalige buitenlandse gebruikers.

Meteen weet je ook hoe Deutsche Bahn erin slaagt om winst te maken. In Duitsland was er heel veel kritiek tijdens de winterkou, omdat de Bahn te weinig investeringen had uitgevoerd, om het resultaat te verbeteren. Incidenten als vandaag zijn in elk geval geen reclame.

In Frankrijk heb ik nog nooit een dergelijke vertraging opgelopen (1 keer veertig minuten door een elektriciteitsprobleem op de lijn Rijsel-Parijs, maar volledig gecompenseerd, zelfs al had ik een jongerenkaart). Hopelijk betekent de Europeanisering van de spoormarkt dus dat de SNCF zich met de passagiers bezighoudt. TGV-kaarten zijn doorgaans veel goedkoper dan de ICE. En de trein is sneller: tussen Brussel en Frankfurt (vier uur met de auto) rijdt de ICE drie uur. De TGV vliegt op die tijd van Rijsel naar Lyon (probeer dat maar eens op vier uur met de auto...).

4 opmerkingen:

Jonas zei

Bij DB heb ik ooit naar koopjes gezocht om in Berlijn te raken. In regel komt dat niet in de buurt van een lage kosten luchtvaartmaatschappij.

Overigens, wat raad je als 'TGV' vertrekpunt voor een lange dagtrip Gent-Parijs? Met de auto naar Rijsel (quid parking?) of in Gent toch maar eerst de trein nemen naar Brussel-zuid?

Jonas zei

Bij DB heb ik ooit naar koopjes gezocht om in Berlijn te raken. In regel komt dat niet in de buurt van een lage kosten luchtvaartmaatschappij.

Overigens, wat raad je als 'TGV' vertrekpunt voor een lange dagtrip Gent-Parijs? Met de auto naar Rijsel (quid parking?) of in Gent toch maar eerst de trein nemen naar Brussel-zuid?

Frederik Dhondt zei

Met de auto naar Rijsel, parkeren aan de parking van La Pilaterie (eerste afrit richting Parijs, eens je over de kruising Rijsel/Parijs heen bent).

Is bewaakt en volledig gratis. Aansluiting op de Rijselse metro, 10 minuten tot Lille Flandre.

Jonas zei

Klinkt handig. Wel zien dat ik op tijd vertrek dan, want een keer trein gemist .. :)