vrijdag, februari 12, 2010

"Le ridicule ne tue pas": Kouchner zou beter zwijgen

Een randbemerking bij het opiniestuk van Verhofstadt over het Besson-debat in Frankrijk. Los van de inhoud (hij voegt zich bij een lange rij criticasters: Bruno Le Maire/Dominique de Villepin op rechts, Bayrou in het centrum, alle linkse politici...), mag een buitenstaander zich blijkbaar niet mengen in de penibele Franse discussie.

Verhofstadt wordt op "Je suis belge mais je me soigne" verweten dat in Vlaanderen een kwart van de kiezers voor het VB koos in 2004. Heb je daarom geen recht van spreken ? Het is een beetje ironisch dat net een van de meest federalistische en overtuigd anti-extreemrechtse politici wordt aangekeken op zijn Vlaamse origine.

Ik had een gelijkaardige ervaring met Jean-Louis Bourlanges vorig jaar in Sciences Po. In een schitterende interventie op een seminarie over Europa's rol in de buitenlandse betrekkingen maakte hij het verdrag van Lissabon met de grond gelijk. Hij sprak met heimwee over de goede oude tijd van Delors, "toen de Belgen er nog waren". Uiteraard ben ik hem achteraf gaan vragen wat hij daarmee bedoelde.
"Bin, le pays n'existe plus. Depuis la dégringolade du parti chrétien. Ils votent tous pour l'extrême droite."
Zeven maand later was Van Rompuy Europees president.

De reactie van Kouchner is een minister van Buitenlandse Zaken onwaardig. Als er iemand belachelijk is, dan wel hij. Denk maar aan zijn flater van een paar jaar geleden:
"L'Iran doit se préparer au pire. Et le pire, c'est la guerre !"
(precies alsof ze daar schrik hebben van de roestbakken van het Franse leger).

Een minister die over de bevolkingsgroep de "Yougourts" spreekt in de pers en op alle fronten wordt voorbijgelopen door Sarko en de staf van het Élysée. Niemand neemt hem serieus. Een echte "salonsocialist", die Sarkozy verkettert als de baarlijke duivel in 2007, om dan braafjes over te lopen als er een postje voor hem klaar staat. Hij was beter arts zonder grenzen gebleven.

Ik vond de interventie van Verhofstadt inhoudelijk niet zo ophefmakend. Alles wat hij schreef, is al eens gezegd. 65 procent van de Fransen weet dat Sarkozy dit enkel doet om de kiezers van het FN naar de stembus te krijgen in de tweede ronde van de regionale verkiezingen. Hij gelooft oprecht dat hij niet verkozen was geweest in 2007 zonder over de nationale identiteit te leuteren. Maar blijkbaar mag je er zelfs dan als buitenstaander geen commentaar op geven. Wat ze zelf afbreken, breken ze beter af... Frankrijk is een land dat je terecht kan bewonderen, maar hun republikeins excellentiestreven heeft ook idiote kantjes.

Geen opmerkingen: