maandag, februari 08, 2010

Mainz

Gisteren ging ik verder met de exploratie van de Palts- en Rijnstreek. Een gelegenheid om de Museum-opnamemodus van mijn nieuwe Nikon-toestel te testen (de Canon-voorganger heeft de geest gegeven in de winterkou).

Na het grondgebied van de Paltsgraaf (Mannheim-Heidelberg), was ik bij zijn collega, de aartsbisschop-keurvorst van Mainz. Net zoals de Dom van Speyer, van vorige keer, is de (sombere) hoofdkerk meer dan een millennium oud. De bisschop hield er een somptueus hof in zijn paleis aan de oever van de Rijn op na (het rode gebouw op de foto's), waar nu het Germaans-Romeinse museum in huist (niet bezocht wegens tijdsgebrek, cf. Romeinse zuil en voet van Constantijn in de nabijheid van de Landtag, waar -zoals het hoort- de SPD met absolute meerderheid regeert).


(Domportaal, oudste stuk)


(de Keizersvoet)


(de Landtag, waar Kurt Beck heerst)


(de voordeur van huize Schönborn, gerenoveerd begin 20E)


(de sombere Romaanse Dom)
(het ideale décor voor een horrorfilm)


(Contrareformatorische bling-bling; de gelovige moet niet nadenken, hij moet enkel verbaasd staan bij alle pracht en praal in het huis van de Heer)


(grafmonument van een weldoorvoede bisschop)
(de Dom tussen de typisch Rijnlandse huizen)
(Mainz is de stad van de kostuums en het carnaval...)


(de Universiteit van Mainz... met onder andere het Instituut voor Europese Geschiedenis van Heinz Duchhardt)In het begin van de achttiende eeuw wordt Mainz bezet door Lothar Franz von Schönborn (1655-1729) de dikke prelaat in het rood). Zijn broer Friedrich Karl (1674-1746), aartsvicekanselier van het Heilig Roomse Rijk der Duitse natie en bisschop van Würburg en Bamberg, is de drijvende kracht achter de katholicisering van de Habsburgse erflanden onder keizer Karel VI en achter de katholieke partij in het Rijk. Je vindt bij de von Schönborns dan ook prachtige voorbeelden van exuberante Duitse barok: het paleis in Mainz, maar ook het Belvédère in Wenen (gebouwd met Eugenius van Savoye), Stift Göttweg, de Geheime Hof- und Staatskanzlei...


(Lothar Franz, fier poserend bij zijn versterkte stad)


(de prelaat en zijn koorknapen)
(twee vrijmetselaars)
(allegorie op de echtelijke trouw, Vlaamse makelij)


(allegorie op de lijstvorming bij openVLD in West-Vlaanderen)Het hof van Lothar Franz en zijn opvolgers (cf. bisschoppen worden door het plaatselijke kappitel verkozen, niet erfelijk) telt mee ten opzichte van de Duitse collega's. De kunstvoorwerpen zijn nu geconcentreerd in het Landesmuseum Rheinland-Pfalz, een van de oudste van Duitsland (het gebouw met het gouden paard op het dak, € 1 toegangsgeld). Ook interessant ter plaatse: onder andere een prachtige collectie schilders uit de Nederlanden (cf. schilderij van de bevroren Schelde in Antwerpen, planten- en dierenallegorie van de huwelijkstrouw) en een aantal indrukwekkende keurvorsten-basreliefs uit de dertiende en veertiende eeuw.


(Keltil, de mascotte van het Landesmuseum)


(negentiende-eeuwse elegantie)


(Ministerie van Justitie van het land Rheinland-Pfalz)


(beelden langs de Rijn)

De bekendste inwoner van Mainz is Gutenberg, uitvinder van de boekdrukkunst. Zoals het een laat-middeleeuwse biografie past, zijn er nogal wat gaten in 's mans levensloop. Desondanks heeft de stad een mooi museum voor hem gebouwd, dat is uitgebreid tot het boek en de pers in het algemeen. Onder andere een mooie en moderne tentoonstelling over de geschiedenis van censuur en publieke opinie vanaf de 16de eeuw maken dat ook de moeite (slechts € 3 voor een gebouw van vijf verdiepingen).


(De Duitse populaire pers)


(Koning Frederik Willem van Pruisen, de soldatenkoning, in een zeldzame jeugdige afbeelding)


(Tekst in het Nederduits, perfect verstaanbaar voor een Nederlandstalige)Geen opmerkingen: